"Elég neked az én kegyelmem." |2Kor 12,9 () 

5. nap Képes beszámoló: >>> ITT <<<   Videó: >>> ITT <<< 

Elbúcsúztunk a szállástól, a reggeli után (virsli, tea) gyors bepakolás után búcsút intettünk a Magas-Tátra havas csúcsainak, s kanyargós utakon átkeltünk a Szlovák-paradicsom vonulatain. Rozsnyón megnéztük a belvárost, a székesegyházat, a püspöki palotát. Rövid utazás után dél körül Rimaszombatra értünk. A helyi Tompa Mihály Református Gimnázium tanárnője köszöntött bennünket. Kaptunk egy minikoncertet egy megzenésített verseket éneklő csapattól,megismerkedtünk a helyi Diák-önkormányzat munkájával, majd közösen énekeltünk az itteni hetedikesek énekóráján. (Vezess, Jézusunk...). Átadtuk a könyvtáruk részére a diákjaink által gyűjtött és adományozott könyveket. A helyi DÖK vezető városnézésra invitáltált bennünket. Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobrának megnézését követően a sétálóutcán értünk a városközpontba. Megcsodáltuk a könyvtár impozáns épületét, megemlékeztünk az első világháború áldozatainak emlékművénél, majd a szépen felújított református templomban néztük meg Ferenczy István síremlékét. A templomban a lelkészasszony ismertetője után a 25. zsoltár eléneklésével köszöntük meg a fogadtatást. Ezután a hazaút következett, s fél nyolckor érkeztünk haza Szentesre. Köszönünk minden támogatást, felajánlást, segítséget! (Határtalanul programiroda, A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskoláért Alapítvány, Szentesi Ételfutár, Délkertész és a szülők)

4. nap Képes beszámoló: >>> ITT <<<  Videó: >>> ITT <<<

Reggeli (sajt, sonka, tea, méz) után ebédcsomagot gyártottunk, majd útnak indultunk Lőcsére. A szokásos reggeli áhítat olvasás után jöttek a diák kiselőadások. Lőcsén körbejártuk a székesegyházat, megnéztük a régi városházát (ami a Lőcsei fehér asszony vagy a Fekete város regényekből is ismerős lehet...) és a szégyenketrecet, majd megálltunk Szepescsütörtök gótikus templománál (Szapolyai János építette...). Jött a nap fénypontja (6 órás fénypont...)a Hernád-áttörés túra. Néhányan a busznál maradtak, de a többség nekivágott. Rövid bevezetés után jöttek a láncos-tálcás szakaszok, a falétrák. Nagyon fegyelmezett volt végig a kis csapat, le a kalappal előttük... Elérve egy szikla bevágást (kb 3,5 kilométer könnyebb-nehezebb szakasz után) egy patak vízesésein keresztül haladtunk, másztunk tovább. (Másztunk is, mert nyolc létra is segített a szintemelkedésben...) Négy óra után értük el a hegytetőt, ahol egy 900 éves karthauzi kolostor romjainál pihentünk meg. Jött a lefelé út, ami jóval lazább volt, itt már nem voltak nehezebb részek, csak a szintkülönbség "visszaadása". Másfél óra múlva értünk vissza a buszhoz. Akik maradtak, szintén tettek egy rövid, egyszerű túrát. Kellemesen elfáradva értünk haza a szállásra. A vacsora (sárgaborsó leves, tejfölös csirkemell kagylótésztával, üdítő) után nemcsak az asztali áldást mondtuk el, hanem a balesetmentesen teljesített két túráért köszönetet adva a Miatyánkot is. Sanyi bácsi szokás szerint még egy búcsú esti túrára várja az érdeklődőket. (Minden este volt 15-20 jelentkező) majd még csinálunk egy búcsú nutella-leváros kenyér partyt. Holnap már élőben jelentkezünk nagyjából este hét-nyolc körül. Köszönjük a felajánlott kajákat. (Ma a Szűcs Kornél féle pogácsa és alma aratott nagy sikert...)

3. nap Képes beszámoló: >>> ITT <<<  Videó: >>> ITT <<<

A mai napon reggeli után (rántotta, gyümölcstea) elõször Késmárkra látogattunk, ahol a Thököly-várat néztük meg. Gazdag kiállítási anyagot csodáltunk végig (festmények, eszközök, fegyverek, még az egyik elsõ röntgen gép is...). A toronyból lenyûgözõ kilátás tárult a Magas-Tátra hófedte csúcsaira. Sétáltunk egyet a hangulatos késmárki belvárosban, majd felfedeztük, hogy itt is van TESCO... Ebédeltünk a szálláshelyen (A nutella és a házilekvár nagy sikert aratott...). Természetesen minden étkezés elõtt és után közösen imádkoztunk. Délután irány a Csorba-tó, ahol barátfülés, almás ráhangolódás és rövid vásárlás után indult a gyalogtúra. A még javarészt havas tájon haladt a csapat, a legmagasabb ponton 1500 méter magasan voltunk (A Kékestetõ másfélszeresén...). Jó két óra múlva, öt kilométert túrázva értük el a Poprádi-tavat, ahol a helyi menedékházban lehetett frissülni. Utána aszfaltúton ereszkedtünk le, újabb öt kilométert haladva a buszhoz. Útközben láttuk a Tátra áldozatainak emlékhelyét, s a 2004. novemberi szélvész pusztította erdõket. Jelentem: a túrát egy-két kisebb fenékrehuppanástól eltekintve épen teljesítettük. Sanyi bácsi nagyon érti a túravezetést.. Jól elfáradva, de élményekkel gazdagodva várt bennünket a vacsorára adott sültcsirkecomb.

2. nap Képes beszámoló: >>> ITT <<<   Videó: >>> ITT <<<

A legelsõ képeken a tegnapi szállás látható. Reggeli után (virsli, mustár, gyümölcstea) Besztercebányára utaztunk. Megnéztük a nagyon hangulatos belvárost. (fõtér, ferde torony, Corvin ház). Jutott idõ egy kis szabadprogramra, amibe belefért egy kis fagyizás vagy másoknak napszemüveg vásárlás... Utána átverekedtük magunkat az Alacsony-Tátrán. Az Ördög-hágón megálltunk ebédelni. (Májkrém, paradicsom, paprika, s finom házi lekvár...) Itt még bõven találtunk havat is. (A tájban és nem az az úti csomagokban...) Helyenként láthattuk a 2004-es tátrai szélvihar által letarolt hegyoldalakon a kidõlt fák csonkjait. Sétáltunk Poprád régies belvárosában, megálltunk a 48-as hõsök emlékmûvénél, s utána irány a szállás. Itt gyorsan belaktuk a helyet. (Háttérben a Magas-Tátra havas csúcsai...) Sanyi bácsi tartott túraelõkészító bemutatót, aztán szabad program, játék, készülõdés a vacsorára (kötelezõ program) majd az esti rövid sétára (fakultatív program). Volt akiknek rövidre sikerült az elmúlt éjszaka, így kíváncsian várjuk, holnap ki lesz nagyon-nagyon álmoskás... Amúgy minden rendben, ma már kissé felhõsebb és enyhébb volt az idõ, de holnapra is száraz, szeles idõt várunk. Holnap este Késmárk és a Csorba-tó utáni programról jelentkezem majd...

1. nap Képes beszámoló: >>> ITT <<<   Videó: >>> ITT <<<

A szállásunkról jelentkezünk. Lassan érkezik a vacsoraidő. A mai program jó sűrűre sikerült. Először Szklabonyán álltunk meg, Mikszáth szülőházát néztük meg, majd megkoszorúztuk a Jó Palóc szobrát. Ezt követően "hazai minőségű" erősen kátyús úton elzötyögtünk Szentantalra, ahol egy gyönyörűszép kastély várt bennünket. Selmecbánya óvárosa, majd hangulatos belvárosa következett, s a nap csattanója a selmecbányai bányamúzeum volt, ahol egy egykori tárnába is lemehettünk. Szuper élmény volt. Mindenki jól van, gyönyörű napos idő volt egész nap. Holnap újra jelentkezem.

Megjelent cikkek, tudósítások:

Szentesi Gyors tudósítása

Módosítás: (2013. Lehet 25. Szombat, 05:43)

 

NAPTÁR

február 2018
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Események

Nincs esemény

Időkép kamera


Írjon nekünk

Rendszergazda:
Niethammer Zoltán
niethammer@freemail.hu

vagy


Digitális gyerekvilág

Fájlszerver

Belépés az iskolai fájlszerverre:

Belső hálózaton
(10Mbps)

Médiatár

Interneten
(1Mbps)

Cselekvő hitzefir

ez

misi

alap


rakjuk

káté