"Én vagyok az Alfa és az Ómega, az elsõ és az utolsó, a kezdet és a vég." |Jel 22,13 () 

153 mappában 8173 kép talalható.


1. Reformációi Emléktúra 2017

Sajnos a délutáni esõzés elvette a kedvét az elõzetesen igen szép számmal jelentkezõ túrázótól. Pedig a vonatindulásra teljesen elállt az esõ. Kissé szeles, de kristálytiszta idõben, vidám hangulatban gyalogolt haza a 16 bátor zarándok.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.10.31
[14 db kép]


2. Országos Református Tanulmányi Verseny, Debrecen

Október 27-én rendezték meg Debrecenben a XXI. Országos Református Tanulmányi Versenyt, amelyen 38 iskola, több mint 500 tanulója vett részt. Szép eredményeket értek el diákjaink: Német nyelv: 1.helyezett Vígh Doris - Jancsovics Dóra 8.a Matematika: 1.helyezett Szalaji Gábor 7.b Komplex természettudomány: 1.helyezett Bakai Petra 7.b - Rácz Huba 8.b Matematika: 7.helyezett Balogh Vanda 5.o.,11.helyezett Csatlós Vencel 8.o Magyar és könyvtár mûveltségi verseny: 7.helyezett Béni Zsófia 7.b - Molnár János 6.b, Történelem mûveltségi verseny: 11.helyezett Bartha Levente 6.b - Kiss Lehel 7.a Komplex tanulmányi verseny: 12.helyezett Sipos Adél - Vígh Simon 2.o Nagy Dorka különösen szép akvarellt készített a versenyen, de sajnos nem lett helyezett. Bodri Csenge és Szalai Sára is becsülettel helyt állt a rajzversenyben.

Szöveg:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
2017.10.27
[19 db kép]


3. Teremtés - Családi vasárnap az 1.b-vel

Örömünkre a mi osztályunk vállalhatta ezen a családi vasárnapon a szolgálatot. Az alábbi gondolatok jegyében szeretettel készültünk vereseinkkel, énekeinkkel, s a templomi hirdetõ díszítésével, a szeretet-vendégséggel. Köszönjük a szülõi segítséget, s azt hogy sokan elfogadták hívásunkat. Szép, meghitt délelõtt volt. "Gyermek vagyok, úgy szólok, mint gyermek, gyermekhez illõ dolgokat teszek. Ha felnövök, felnõttként kell gondolkodnom, felnõtthöz illõ dolgokat kell cselekednem. Óvnom kell a teremtett világot."

Szöveg:Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte:Nyíri Dániel
2017.10.04
[22 db kép]


4. Túra a Bükkbe

Egy nagyszerû nap a varázslatos Bükkben.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.10.01
[61 db kép]


5. Jutalom kirándulás Kecskemétre

Kecskeméten a Hangszermúzeumot és a Planetáriumot látogattuk meg azokkal a gyerekekkel, akik az elmúlt tanév során kiemelkedõen látogatták a templomi istentiszteleti alkalmakat.


Fényképezte:Nyíri D.
2017.09.29
[42 db kép]


6. A gyerekkórus és a csengettyûsök szolgálata a gyermek istentiszteleten


Iskolánk gyerekkórusa és a csengettyûsök szolgáltak a szeptember 24-i gyermek istentiszteleten.


Fényképezte:Nyíri D.; Videó: Baranyiné Kósa Ágnes
2017.09.28
[9 db kép]


7. 21. Szentes-Csongrád g-Át futás

2017. szeptember 16-án szombaton zajlott a Mobilitási hét keretei közt az immáron hagyománnyá vált g-Át futás.Idén Szentesrõl Csongrádra futottunk,nagyon szép idõjárás volt. Iskolánk tanulói 24-en teljesítették a a rövidebb 7 km-es távot,egy tanuló a hosszabb 14 km-es távot.Iskolánk dolgozói közül Saci néni a 7 km-es,Szilvi néni és Márta néni a hosszabb 14 km-es távot vállalta be.Mindenki sikeresen célbaért,és nagyon szép eredményeket értünk el. Eddigi legszínvonalasabb rendezvénye volt ez a g-Át futásnak.Mindenki szép befutó érmet rs egy kis Decathlonos hátizsákot kapott. Eredmények: 7 km: Õze Csanád (4.a)abszolút 2.,korcsoport 1. helyezés. Komár Csaba Martin(7.b) abszolút 3.,korcsoport 1. helyezés. Õze Virág (6.a) abszolút 1.,korcsoport 1. helyezés. Szabó Denisz (5.b) korcsoport 2. helyezés. Jancsovics Dóra (8.a) korcsoport 1. helyezés. Podmaniczki Panna (7.b) korcsoport 3. helyezés. Szûcs Sarolta korcsoport 3. helyezés. 14 km: Pásztor Milán (8.a) korcsoport 1. helyezés. Dósai-Molnár Szilvia abszolút 1.,korcsoport 1. helyezés. Elnyertük a legaktívabb csapatnak járó kupát is.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.09.26
[16 db kép]


8. Rám-szakadék 2017

Tanévnyitó túra a már megszokott kanyonba.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Barna Péter & Fazekas Tamás
2017.09.19
[17 db kép]


9. Évnyitó 2017


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.08.31
[77 db kép]


10. Vízitúra tábor

Június 21-22-én 16 fõs lelkes kis csapat vágott neki a Tisza-Körös túrának. Kellemes fáradtsággal, sok-sok pihenõvel, egy megúszott viharral, sok fürdõzéssel és pihenõvel, bõséges vacsorával és reggelivel, néhány vízhólyaggal, kellemes sajgó hátsó fertállyal és sok-sok kellemes élménnyel lettünk gazdagabbak! És megtanultunk gyufa és papír nélkül tüzet gyújtani!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2017.06.22
[96 db kép]


11. Ballagás - 2017


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.06.17
[153 db kép]


12. Pünkösdi szolgálat

A húsvét pünkösd ünnepével lesz teljes. Az 1. B osztály pünkösd vasárnapi templomi szolgálatával igyekezett megidézni a Szentlélek kitöltetésének napját, mely egyben az egyház születésének,a természet megújulásának ünnepe is. Legyen áldott mindannyiónk számára!

Szöveg:Piti Éva
Fényképezte:Bánfi János, Nagypál Julianna, Nyíri Dániel
2017.06.06
[46 db kép]


13. Laborfoglalkozások a B. J. G.-ben

Az elmúlt napokban kétszer is átutaztunk Csongrádra, ahol részesei lehettünk a Batsányi János Gimnázium Természet Tudományos Diáklaboratóriumának foglalkozásainak. Rendkívül élvezetes fizikai, kémiai, biológiai és természetismereti kisérleteken vettünk részt. Köszönjük a ragyogóan elõkészített demonstrációkat, humoros elõadásokat és a szíves fogadtatást.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.06.06
[110 db kép]


14. Pünkösd - 2017

A pünkösdi istentisztelet a tanári kórus mûsorával kezdõdött. (A kórus Farkas Márta vezeti). Az igehirdetésben a Szentlélek kitöltetésérõl szólt és Pünkösd üzenetét tolmácsolta Fehér Csaba nagytiszteletû úr. A prédikációt követõen Tomcsányiné Lucz Szilvia által összeállított Trianon emlékmûsor következett, melyen elsõként Dobos Dóra és Molnár Helga idézték fel a diktátum szörnyû történéseit és máig ható következményeit.A mûsor igazgató úr versmondásával zárult. Juhász Gyula Trianonról szóló verse mindenki szívét megérintette. A mûsor közben az elcsatolt területek térképe és a határon túlra került történelmi magyar városok képe volt látható a kivetítõn. A megemlékezés végén közösen elénekeltük a Himnuszt.


2017.06.05
[52 db kép]


15. Áldozócsütörtök - 2017

Az Áldozócsütörtöki istetiszteleten a mûsor keretében elõször a csengettyûs szakkör muzsikáját hallagathatták meg a padsorokban ülõ diákok és tanáraik, majd a tanári kórus következett Farkas Márta karnagy vezetésével. Az istententiszteleti részben Fehér Csaba nagytisztetû úr igehirdetésére került sor, amelyen bemutatta a hallgatóságnak az áldozócsütörtökhöz kapcsolódó események legfontosabb mozzanait és máig ható üzenetét.


2017.06.05
[21 db kép]


16. Madarak és Fák Napja

"évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében." /Herman Ottó/

Az algyõi Fehér Ignác ökoiskola hagyományaihoz híven, -immár 16 éve -ebben a tanévben is megszervezte az alsó tagozatos tanulók részére meghirdetett megyei szintû természetismereti vetélkedõt, mely a Madarak és Fák Napjához kapcsolódott. Csongrád megye általános iskoláiból 20 csapat nevezett. Minden csapat elõzetes feladatként készült az év fájából, a vadalmából és az év madarából, a tengelicbõl, valamint a csapatok elkészítették a nevükhöz hû kitûzõjüket. A komplex természetismereti vetélkedõn elméleti és játékos feladatok vártak a gyerekekre. Iskolánkat Nagy Zsombor 2.osztályos, Lukács Botond 3. osztályos, Arató Csanád 4.osztályos tanulók képviselték. Felkészítõjük Cseh Lajosné Köszönjük a szülõk segítségét!

Szöveg:Cseh Lajosné
Fényképezte:Cseh Lajosné
2017.05.30
[8 db kép]


17. Gyógy- és fûszernövény kiskert

Iskolánk új zöld felülettel bõvült, több virágos láda telt meg gyógy-és fûszernövényekkel. A Református Idõsek Otthonában a kiskert megszûnt és egyben átkerült iskolánk udvari faládájába. Nagy érdeklõdéssel, szeretettel ültették, locsolták az évelõ növényeket. Szerencsére egy-két szamóca már piroslott, amit a leleményesek meg is kóstoltak. Folyamatosan bõvül a kínálat, ezáltal egyre többet fel- illetve megismernek.

Szöveg:Cseh Lajosné
Fényképezte:Cseh Lajosné
2017.05.30
[3 db kép]


18. Tanévzáró vártúra

Ideális túrázó idõben, remek hangulatban töltöttük május utolsó szombatját. Megmásztuk a Boszorkánykövet, Salgó és Somoskõ várát és végig pompásan éreztük magunkat. :-)

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.05.28
[90 db kép]


19. Anyák napi szolgálatok

Iskolánk második évfolyama több helyszínen is bemutatta közös anyák napi mûsorát. Vasárnapi istentiszteleten családi vasárnap keretében, a Református Idõsek Otthonában és a Vöröskereszt Szentesi Szervezet anyák napi rajzpályázatának díjátadó ünnepségén.


Fényképezte:Fazekasné Sztanó Etelka, Nyíri Dániel
2017.05.12
[17 db kép]


20. Biharfüredi vízesések

Egy kalandokban gazdag nap képei, ahol a VÍZ volt a fõszereplõ.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.05.07
[42 db kép]


21. 5. évfolyam a modulhét

Az 5. évfolyam a modulhét egyik foglalkozásán szabadon választott szöveghez választottak, vagy készítettek egy kapcsolódó tárgyat. Így tisztelegtek a költészet napja alkalmából a nemzet kiválóságai elõtt. Remek produktumok születtek. Íme.

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2017.05.05
[34 db kép]


22. Laborlátogatás Szegeden

Szöveg:Horvát József
Fényképezte:Horvát József
2017.05.05
[60 db kép]


23. Szabadon választott modul: Bringázás a Fahídi tannyára

Bringatúrán vettünk részt 42 diákkal szabadon választott modulként Csongrádra.A táv,melyet odafelé sikeresen teljesítettünk, 15 km volt.Barátságos férfi fogadott minket,akit Sanyi bácsinak hívtak.Ismertette a tanya sajátosságait,programokat. Megismerkedhettünk olyan eszközökkel, amiket a régmúltban használtak az emberek. Volt tojáskeresõ,lovaskocsikázás,lovaglás,festés,fafaragás,focizás,kötélhúzás.hagyományõrzõ játékok, állatsimogatás és etetés, egyéb programok.Jó hangulatban,kellemes környezetben töltöttünk el néhány órát. Mindenki jól érezte magát. hazafelé már gyorsabban haladtunk,mindenkinek jól gurult a bringája,a végére kellemesen elfáradtunk.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.05.02
[26 db kép]


24. Országos mezei futóverseny,Gödöllõ

Két csapatunk is tovább jutott a gödöllõi országos mezei futóversenyre.Itt már a mezõny valóban nagyon erõs,hisz sporttagozatos iskolák,triatlonos,atléta gyerekek versenyeznek. Iskolánk csapatai jól szerepeltek.A fiúk 30 csapatból 19. helyen végeztek. Csapattagok: Szabó Denisz, Kanfi-Horváth Levente,Õze Csanád, Inokai-Tóth Martin, Némethy-Czakó László.A lányok 38 csapatból a 16. helyet szerezték meg. csapattagok: Csákó-Balogh Veronika,Õze Virág,Nagy Kincsõ,Varga Dorina,Simon Anna.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.05.02
[3 db kép]


25. Modulhét

A szünet elõtt modulnapokat tartottunk az iskolában. Húsvét alkalmából kalácsot tanultak sütni a gyerekek. Elõször is megismerhették a kalács sütés hagyományának eredetét, és nagyanyáink receptúráját is. Ezután 20 szorgos kéz morzsolta az élesztõt, melegítette a tejet, mérte a lisztet, darabolta a vajat és dagasztotta a kalácstésztát. Amíg a tészta kelt és pihent, addig a tavaszi nagytakarítás is megtörtént a konyhában. Ezután a kalácsfonás rejtelmeivel ismerkedtünk meg. A legnehezebb próbatételnek az bizonyult, hogy türelemmel kivárják a gyerekek a kalács sülését. Amint csodás illatok keringtek a konyhában, egyre éhesebbek lettek. Miután kisültek a kalácsaink, körbe ültük az asztalt, és a közös imádság után jóízûen elfogyasztottuk a finomságokat. Köszönöm az aktív segítséget Farkas Márta kolléganõmnek!

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Geckó Dominika
2017.05.02
[9 db kép]


26. Zelma Edényvarázs

A Zelma Edényvarázs, Molnár János és felesége, megajándékozták iskolánk konyhai készletét . Hálás köszönetünk támogatásukért!

Szöveg:Garai-Szabó Julianna
Fényképezte:Garai-Szabó Julianna
2017.04.27
[2 db kép]


27. Határtalanul - 5.nap

Utolsó nap. Ez már mindig kicsit rossz, hiszen valami jó a végéhez közelít. Nehezen, de búcsút vettünk a napok alatt szinte második otthonunkká vált Torockótól, a fenséges Székelykõtõl, s útra keltünk a busszal. Kanyargós, vadregényes tájon vezetett a kissé döcögõs út, sajnos a sok szemét elcsúfította a szeszélyesen kanyargó patak partjait. Verespatahoz közeledve a patak barnás vize ötlött elõször a szemünkbe, majd a sok elhagyott gyártelep, ház. Nem a gazdagság szimbólumai. A bányánál egy nagyon jókedélyû vezetõ fogadott bennünket s vezetett le az egykori rómaiak által is már használt aranybányába. Több mint 150 lépcsõ lefelé (majd a túra végén persze visszafelé is) majd alacsony menyezetû járatok között jutottunk el az egykori bánya egyik termébe, ahol rögtönzött történelemóra keretében ismerkedtünk meg az aranybászászat históriájával. Beleborzongtunk a rabszolgák embertelen körülmények között végzett munkájába, de a késõbbi korok emberének sem volt ez könnyû feladat. A bánya 2006-ban bezárt, de a fotók, gépek árulkodnak az egykoron volt bányavilág mindennapjairól. Megtudtuk mekkora mennyiségû közetet kell õrölni, átmosni, ülepíteni és egyéb eljárásoknak alávetni, hogy néhány gramm arany csillogjon majd a folyamat végén. Lehet megtanuljuk becsülni az ékszereink értékét? A mélybõl visszatérve a felszínre folytatódott az utunk, átkeltünk a több mint 1200 méteres hágón, nyaktörõ szerpentinek között még rendesen havas volt a táj. Következett Belényes, ahol rövid sétát tettünk, majd a határ elõtti utolsó megállónk Nagyszalontán volt. Ezután már röpült velünk a busz, s élményekben gazdagon szálltunk le a buszról este fél kilenc körül. Tartalmas öt nap volt, köszönjük mindenki segítségét, támogatását.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.04.27
[49 db kép]


28. Éneklõ délután a Karolina Iskolában

Április 26-án, szerdán iskolánk tanulói részt vettek a szegedi Karolina Iskolában megrendezett "Éneklõ délutánon", mely során több szegedi általános iskolai kórussal énekeltünk együtt.


Fényképezte:Nyíri Dániel
2017.04.27
[2 db kép]


29. Énekelj a Földért!

Iskolánk énekes csapata is csatlakozott a Föld napja alkalmából indított Énekelj a Földért! kezdeményezéshez. Ezáltal mi is egy olyan összefogás részese lettünk, amelyhez 24 országból több mint 100.000 magyar ember kapcsolódott eddig.


Mirõl szól az "Énekelj a földért"?

Videónk az "Énekelj a földért" honlapján: itt.

Szöveg:Farkas Márta és Nyíri Dániel
Fényképezte:Urbancsokné Tóth Ildikó, Ráczné Miskolczi Erzsébet
2017.04.27
[8 db kép]


30. Határtalanul - 4.nap

A mai nap kemény volt, de legalább nehéz. Ugyanis ma került sor a túrákra. Igen, a többes szám indokolt, merthogy csapatunk két részre szakadt. Mielõtt bárki aggodalmaskodna, hogy valami nagy vita miatt volt ez a pártoskodás, mindenkit lehûtenék ez nem politika kérem, hanem kirándulás. És a kettõsség, ami a túrára értendõ a két opciót jelenti. Ad 1. Sanyi bácsi és Zoli bácsi csapata 12 fõvel meghódítani indul távoli földrészek helyett magát a Székelykövet. A Kõ, ami nem Ej, mi a…, hanem a Székely, felkészült erre a felfedezõsdire, s elõrelátóan hólepelbe próbált elbújni. De mi észrevettük… Szóval ezen csapat nekivágott a laza 650 méteres szintkülönbségnek, ami normál körülmények között elvileg másfél óra. Szuperhõsök kerestetnek a másfél óra okán, nekik hátha tényleg ennyi is elég. Itt és most azért ennél többre volt szükség, idõben és erõben is, az odafigyelésrõl nem is szólva, de a 12 gyerekbõl álló csapat a két vezetõjével elõbbiekbõl is jelesre vizsgázott. Elérték a csúcsot, úgy, hogy a végén már a hó vette át a táj fölött a hatalmat. A tetõn lévõ kereszt jelezte, hogy igen, megcsinálták! Akárcsak a csúcshóembert. Ez egy új, most útjára indult népszokás. Bár, hogy nyáron honnan vesznek hozzá havat a kulturisták, az legyen akkor és ott az õ gondjuk. A csipet csapatnak még a java hátra volt. Gyakran bokáig érõ hóban járták végig a Székelykõ gerincét, hogy a Szentgyörgy felõli végénél ereszkedjenek vissza. A lejövetel volt igazán nagy erõpróba, merthogy az olvadó hó miatt csúszós volt a terep, de hõseink ezt is tették-vették, s alig néhány óra múlva, már újra a hegy lábánál kezdték meg a laza hazafelé vezetõ sétájukat. Kábé hat óra, 11,8 kilométer és 650 m szintkülönbség. Ja egy-két kissé vizes topán is akadt, de ki figyel erre, ha a csúcsteljesítmény most tényleg csúcs volt! Ad 2. Közben már elsõ versenyére váró Kincsemként toporog a másik társaság is, hogy õróluk is essék szó. Ám legyen. Rövid buszozás, kemény három kilométer után lepattanás a buszról Torockószentgyörgy mondjuk úgy fõterén, s laza séta indul a várhegyre. Az eleje laza volt, a vége már nem annyira, merthogy volt kaptató rendesen itt is. 744 méteren fogadott bennünket a vár, de addig azt a fránya 220-at nem áramként, hanem magasságként méterben kellett abszolválni. De a kilátás minden fáradságért kárpótolt bennünket. Próbáltuk a várromból a csodás panorámával elénk tûnõ Székelykõ oldalában felfedezni a másik csapat hangyácskáit, de vagy nagyon serények voltak, vagy mi voltunk túl messze. És jött a török módi, a feketeleves leereszkedés ugyanazon az úton, hogy elkezdhessük a laza, vezetõnk szerint 3-4 kilométeres túránkat. Szerinte alig keresztezünk majd szintvonalat, meg ugye a táv se sok, szóval ekkor még boldog volt a mosolyunk. Aztán a terep olyan Micimackósat játszott. Ott ugye a víz, víz, víz csak jött, jött, jött, na itt meg az emelkedõ. Ahogy egyiknek úgy tûnt vége, alattomosan ott leselkedett a következõ. Laza félórás csak felfelé menet következett ugyanis. Hát azokból a szintvonalakból nem is lett olyan sok, hisz csak 970 méterre másztunk fel, szóval a Székelykõ magasságát kábé mi is összeraktuk a várból meg ebbõl… De szerencsére a mi kilométerünk tényleg kevesebb volt. Alig haladta meg összeadva a 11 kilométert. Ja, hogy ez alig kevesebb, mint a másik csapaté? Ki számolja… Meg amúgy is, aki a csapaté lett, azt várja ugyibár a csapatélet. Az volt rendesen. Nótafákkal, meg erdei fákkal, emelkedõkkel és ereszkedõkkel, mint a hangsorok. S arra is rájöttünk, hogy ez a kilométer mármint az a tervezett 3-4 biztosan valamiféle erdei kilométer, hármas szorzóval a normálisra átváltva… De ez a csapat is befutott, még kicsit hamarabb is, mint a csipeték. A fáradság kellemes, az élmény meg megfizethetetlen. És ez most nem hitelkártya reklám… És jött – na nem a Tenkes kapitánya, mert neki ez azért messze lett volna lóháton, hanem a szokásos vacsora (grízgombóc levessel, pörkölttel, tésztával, káposztasalátával és kókuszos sütivel). És a nap fénypontja így estébe hajlóan. Vígh Doris és Tarján Viki kitalálták, hogy gyûjtsünk adományt a tegnap meglátogatott gyermekotthon lakóinak, s lõn! 350 lej futott be gyorsan a gyerekektõl, felnõttektõl, amit az esti focimeccs szünetében adtak át a lányok egy kedves levélke kíséretében. Ez z igazi Szeretetszolgálat!!! Holnap ez a szuper kompánia elindul hazafelé, de elõtte még irány az arany földje…

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán és Karikó-Tóth Tibor
2017.04.25
[102 db kép]


31. Határtalanul - 3.nap

Jelentem: Kezdünk beleszokni a jólétbe. Reggeli fél kilenckor, ráadásul a bõséges fajtából... Na mindegy, ilyen alapozás után is elindultunk a mai napi kis körutunkra. Elbúcsúztattuk a Székelykõ monumentális bérceit, de csak azért, hogy a Kõszoros szirtjei között kanyarogjon velünk az út. Hallgattuk a kiselõadásokat, s a Nagyenyedi két fûzfa kivonatos verziója után máris ott magasodott elõttünk a híres kollégium és az erõdtemplom. S nem hiába. Bementünk. Mindkettõbe. De csak sorjában. Elsõként a várfal oldalában lévõ emléktáblánál álltunk meg, ami a mócok 1849-es vérengzésének állít szomorú mementót, amikor ezernyi magyart mészároltak le. A fõhajtásunk után a kollégiumba mentünk, amelyet az utóbbi években nagyon szépen felújítottak. Az udvaron többek között a névadó fejedelem szobra. De innen indult ázsiai útjára Kõrösi-Csoma Sándor is. Következett az erõdtemplom, ahol a várakozás perceit egy talált gumilabda oldotta. Merthogy focizni mindenhol jó, de a legjobb a várfalak körbekerítette gyepes részen! De csak befutott a gondnok, s a képzeletbeli célszalag helyett a templomkapu nyílt szét, hogy teljes legyen a stilisztikai képzavar. A templom akusztikáját tesztelendõ énekeltünk is. Eredmény: akusztika jó, templom megmaradt, s mi kimentünk. Újra a busz várt bennünket újabb kiselõadások hangzottak, s az egyre vidámabb idõben Gyulafehérvár fogadott bennünket. A város nem kicsi, tehát nagy, de legalább a forgalom is elég kaotikus. De a székesegyház és a vár környéke ellenpólusként gyönyörû! Hogy a román ortodox templomnak nagyobbnak kell tûnnie, mint az ezer évvel korábban épült székesegyház, az magáért beszél, de mi azért is a miénket választottuk. A csillag alakú várat képzeletben megostromoltuk, s rájöttünk miért is praktikus ez a térbeli forma. Paroláztunk a kaput õrzõ bronz katonaszoborral, s a kis térre érkezve elénk tárult a székesegyház pompás alakja. A belsõ is hasonlóan nagyszerû. Hunyadi János szarkofágjánál elhelyeztük a koszorúnkat, s elénekeltük a Himnuszt. A templom után végigsétáltunk a vár belsõ sétányán egészen a túloldali látványos Habsburg kapuig. Újabb bronzszobrok, s pazar kilátás fogadott. S jött a nap csúcspontja a Kaufland. Merthogy a polimer bankjegy legjobb tesztelési módja annak elköltése. A feladatot talán túl is teljesítették néhányan, így kifelé volt cipekedés rendesen. Ja és itt kapható Mountain Dew. Ugye milyen nagy dolog ez? (legalábbis a gyerkõcök szerint)Na mindegy. Vásárlás és annak fia letudva, így lett bõségesen vásárfia meg aki akarta lánya is, bár nem tudom milyen az a vásárlánya... Elindulva hazafelé megálltunk a Kõszorosnál, no nem azért, mert nem fértünk volna át buszilag a sok plusz csomag miatt, hanem mert szép.Nem a busz és nem a csomag, hanem a táj - a hihetetlen meredek sziklaormokkal. Kitekergettük a nyakunkat, hogy lássuk a tetejét is, így a mini tornaóra is letudva. Irány Torockó, de elõtte még megnéztük magunknak a buszból a Torockószentgyörgyi vár romjait, amelyet holnap elfoglalunk ostrom ügyébõl kifolyólag. Torockón meglátogattuk a Teréz anya nevét viselõ gyermekotthont, amely a Böjte Csaba féle házak egyike. Nagyon megindító volt, ahogyan az otthon maga is elhagyott gyermekként felnövõ vezetõje beszélt a körülményekrõl, a mindennapjaikról. S talán a legfontosabb az a momentum volt, hogy minden gyerek komolyan és csendben figyelte a szavait. Többet tanultunk az alatt a negyedóra alatt a nagybetûs életbõl, mint talán máskor hónapok, évek alatt... A fiúk utána az iskolaudvaron NBA-t idézõ kosárlabdacsatát vívtak a torockói srácokkal. Jó volt látni, hogy milyen jól tudtak együtt játszani. A vacsora ma se volt visszafogott (egy újabb csorbaleves variáció, milánói makaróni sok repetával ja és sajttal, és desszertként nagyon finom fahéjas kalács) Este jõ, szürkül bé - ahogy a nóta is mondja, tehát ideje, hogy Sanyi bácsi elinduljon egy kis éjszakai túrára a bátrakkal. A többiek pedig lassacskán nyugovóra térnek. Na jó tényleg lassacskán, s ráadásul holnap megint fél kilenckor lesz reggeli. Ugye sajnál mindenki bennünket...

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.04.24
[72 db kép]


32. Határtalanul - 2.nap

Reggel jól esett a kicsit késõbbi kelés, hiszen a plusz egy óra akkor is egy óra plusz! Fagyos körülmények között kezdõdött a Kolozsvár etap második része, de nem a hangulat volt fagyos, hanem az idõnek járása… Tán tíz fok se volt, de ki számolja… Például mi. De térjünk csak vissza a városnézésre. A fõtéren a csodaszép székesegyház mellõl nyílik a tükör utca, amelyet így senki meg nem lelne a térképen, merthogy az utca két oldala a tükörképe egymásnak. Pontosan ugyanolyan házak, ugyanolyan mintákkal, erkélyekkel. Érdekes. Akár csak Mátyás király szülõháza, amely oldalán a magyar felirat az Igazságos Mátyást említi, a romén felirat meg a román Hunyadi János fiát, aki magyar király lett. Érdekes ez a történelem. De azt is megtudtuk, hogy Bocskai fejedelem is e város szülötte, s a szülõháza ma a Sapientia Egyetem székhelye. És ráadásul a Mátyás házzal szemközt. Van hangulata ennek a kis térségnek, mitagadás… Vissza a székesegyházhoz, s bemenve áhítattal figyeltük a mise részét képezõ orgonaszót. Aztán a jelképpé emelkedett Mátyás lovas szobor, melynek mellékalakjai a híres Fekete sereg vezetõi, többek között Kinizsi Pállal. Õ ugye az a törökökkel táncoló, mármint hóna alatt meg a foga között… Elhagytuk Kolozsvárt, s egy kósza hózápor intett nekünk búcsúzást. Rövid buszozás után befutottunk Tordára, s elõttünk ásított egy bejárat, igen a sóbányába. Egy kellemesen hosszú földalatti séta után elfogytak a sziklák, s mindenütt só vett körül bennünket. A lábunk alatt, s a fejünk fölött is. A visszhangok termében egy 90 méteres kürtõbe kiáltott le a vezetõnk, s próbáltunk egy közös tapsot is, 12-13-szor verõdött vissza a hang. Nem semmi, akárcsak a kilátó terasz,hol játékcsónakoknak tûnõ valamik voltak ott nagyon lent a mélyben. S oda mentünk mi is le. Szolíd 13 emelet mélység egyben, sok-sok lépcsõvel, de megérte. Elképesztõ méretek, magasságok és mélységek. S a szórakoztatás sem maradhatott el. Kis koncertterem, óriáskerék, pingpongasztalok, minigolf… Lehetett tölteni az idõt és tátani a szájunkat, ja és a tó, amit felülrõl láttunk az elõbb, még újabb 4-5 emelet mélységben. Na ugye, hogy nem semmi a hely? A végén élményekkel rakodva jöttünk fel a mélybõl, s máris következett a Tordai-hasadék. Elképesztõ sziklafalak, meredek ormok, s mi, akik a kis patak partján függõhidakon átkelve csodáltuk a látványt. Két ilyen pompás látnivaló egy nap alatt, na ez tényleg nem semmi!!! S jött Torockó a szálláshelyünk, egy csudaszép kisfalu, kedves házigazdák, bõséges vacsora (csorbaleves, sült csirkecomb, rizzsel, meg fahéjas süti), s egy óriási hegy, amely szinte ráborul a falucskára. Miránk meg lassan az álom. Jó kis nap volt ez is… Holnap irány Nagyenyed (a két fûzfás) és Gyulafehérvár.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.04.23
[75 db kép]


33. Határtalanul - 1. nap

Reggel útra kelt a kis csapatunk, s meglepõen gyorsan elértük a határt. Persze nem a képességeink határát, hanem a keleti államszomszédunkét. Sikerült csendet varázsolnunk a buszon, amíg a két határõr végigsétálva begyûjtötte a papírokat, s meglepõen gyorsan végeztek is. Kevesebb, mint félóra alatt már suhantunk is Nagyszalonta felé. Kiszámoltuk, hogy Arany tényleg pont 200 éve született, s most már tudjuk miért is kedvelte a Margit szigetet. Nagyváradon összetalálkozunk az idegenvezetõnkkel, aki pompás sétára invitált bennünket. Kanonok sor, székesegyház, Petõfi park, majd a csodásan felújított fõtér. Az idõ is jó volt, ha a kábé 10 fokot jónak tekinthetjük. A Pazar szecessziós Sas üzletház, szálloda kapcsán azt is megtudtuk, hogy ugyanazok az építészei, mint a szentesi Petõfi Szállónak. Ez azért sokkal jobban néz ki, reméljük egyszer majd a Petõfi is. Mármint a szálló… Haladtunk tova, s kellemes kis emelkedõ után a Király-hágó fogadott bennünket, a környezõ dombokon meg hó… Aztán szerpentin mínuszba, mármint le is ereszkedtünk, s jött Bánffyhunyad, elsõként a "neo roma" stílusban épült cigánypaloták, de náluk stílusban sokkal összeszedettebb a középkori templom… Körösfõn megálltunk, s felgyalogoltunk a dombtetõn lévõ erõdtemplomhoz. A kulcsos bácsira várva havat is leltünk, s rögtön fontos fizikai kísérletekbe kezdtünk, az olvadáspont mérése, gravitáció, lendület megmaradás és egyéb hasonló mélyenszántó természettudományos témakörökben. Na jó, röviden volt egy kis hócsata… A kulcs is megérkezett, s feltárult elõttünk a kis ékszerdoboz templom csodás festett famennyezettel. Énekeltünk is, a lányok szólamvezetésével. Õk elõtte más mûfaji jelleggel már a buszon elkezdték a hangszálak bemelegítését, rögtönzött karaoke party-t rendezve. De tényleg jó volt! Aztán vásárolgattunk is a vásárban sok apró, fontos dolgot, majd irány a kincses Kolozsvár. Felkutattuk a házsongárdi temetõben Kós Károly, Dsida Jenõ és Apáczai Csere János sírját, megnéztük a Bolyai Egyetemet, a középkori várfalakat és a Kolozsvári testvérek (õk egykori híres szobrászok voltak ugyebár) híres Sárkányölõ Szent György szobrának másolatát. Azért a copy-t , mert az eredeti kicsit arrébb, Prágában van. Ezzel a nap el is telt, a szállást gyorsan belaktuk, akárcsak a vacsorát. Bár azt nem belaktuk, hanem azzal jól laktunk. Menü: zöldségleves és rántott husi petrezselymes pityókával. S most készülõdünk az estére, meg a holnapi nagy kalandokra. Egy kis Kolozsvár után irány a sóhivatal helyett a sóbánya meg a Tordai-hasadék. Erdély vigyázz! Jövünk!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.04.22
[73 db kép]


34. Tudásvásár 2017


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.04.21
[131 db kép]


35. Barlangtúra Budapesten - Modulhét

21 bátor felsõs diák vágott neki igazgató bácsival és Lõrincz Edit tanárnõvel az április 12-i budapesti kirándulásnak. A kellemes javarészt elsõ osztályú kupés vonatozás, majd BKK-s buszozás után gyors átöltözés az igazán divatos, trendi piros overálokba, majd a megfelelõ tökfödõ kiválasztása volt a következõ napirendi pont. Készült egy gyors fotó, s egy rövid séta után már ott volt a zárt vasajtó, mely rejtegette a titkokat. Gyors szerelvényellenõrzés, praktikus tanácsok után elindultunk a Mátyás-hegy belsejébe. Egy laza több mint 10 méteres függõleges létra jelentette az elsõ kihívást, de ügyesen abszolváltuk. Két részre oszlott a csoport az elsõ nagyobb teremben, s indult is a menet. Az egyik nehéz és kalandos volt, a másik meg szintén... Ja és nagyobb terembõl már nem sok akadt a késõbbiekben, sisak koppanásból, kúszásból, térdegyengetõ mászásából annál több. Az átjárók néha kellemesen szûkek voltak, de néha viccesek is. Sok kellemes csúszdázás az agyagos felületû természetes lejtõkön, merthogy állva nem biztos, hogy sikerült volna... Természetbarát játszótér az ÖKOiskola jegyében... Szagoltuk alulról - na nem az ibolyát, hanem a fák gyökereit, amik több tíz méterre hatoltak le a sziklák közé. Néha felfelé kapaszkodtunk, de többször meg lefelé, bár a végére kikerekedett az átlag, merthogy, ha nem, akkor nem tudtunk volna visszakeveredni. Már az elsõ terem után nem volt senkinek sem fogalma arról, hogy merrõl is jöttünk, s hová is tartunk. És ez most nem filozófiailag értendõ. De a vezetõink profik voltak, meg nagyon jó tanárok is, mert a kis szusszanásoknál kaptuk az érdekes infókat a mészkõrõl, az egykor itt élt állatokról, a meleg vizek oldó hatásáról... Mindenki nagyon ügyes volt, tette a dolgát, figyelt a másikra, szóval igazi CSAPAT voltunk!!! Alig vettük észre, de a közel három óra pillanatok alatt lepergett, csakúgy, mint az agyag, amikor elkezdtünk visszaöltözködni. Újabb buszozás, villamossal át a Dunán, persze egy híd segítségével, majd rájöttünk miért is kéregvasút a kis földalatti. A Mezõgazdasági Múzeum nagyon szép...kivülrõl. A hegedûs bácsi nagyon szerette volna, ha mi hozzuk egyenesbe a pénzügyi egyenlegét, de mi maradtunk az Anonymusnál szoborilag és pénzügyileg is... Egy kis metrózás, meg mozgosított lépcsõk után: a West-End jelenthetjük még mindig megvan, gyors éttermekben nem voltunk...sokáig... Jött a hazavonatozás és az Igabá féle Happy Cube kockák különbözõ szintjeinek megoldása. S már dübörgött is a Tisza-híd a szélvésznek egyáltalán nem nevezhetõ Piroska vonat alatt, s alig negyedóra alatt már meg is tettük a hátralévõ 5-6 kilométert és kellemesen elfáradva, be nem vallott izomlázzal kászálódtunk le sok-sok élménnyel és sajgó izmokkal. Kemény menet volt, de jó szórakozás, megérte!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2017.04.13
[60 db kép]


36. Területi népdaléneklési verseny

Iskolánk három szép hangú leányának torkából zengtek a népdalok a fábiánsebestyéni népdaléneklõ versenyen. Jegyes-Molnár Milla (2.b) megnyerte az 1-2. osztályosok versenyét, Molnár Róza (5.b) 2. lett az 5-6. osztályosok között. Várdai Janka (7.b) mont nem ért el helyezést a nagyon erõs 7-8. évfolyam versenyében, de nagyon szépen énekelt. Felkészítõk: Bucskó Mónika, Nyíri Dániel és Farkas Márta.
Szeretettel gratulálunk nekik!
A Kurca TV felvétele a népdaléneklési versenyrõl itt.

Szöveg:Farkas Márta
2017.04.10
[15 db kép]


37. Református Iskolák Országos Úszóbajnoksága 2017

Néhány év kihagyása után ismét iskolánk sportolói szerezték meg az általános iskolák összetett pontversenyében az ELSÕ helyezést. Az egyéni összetett pontversenyben Batta Orsolya 1. - Dömsödi Dalma és Kanfi-Horváth Levente 3. lett. A verseny jegyzõkönyve ITT / http://www.refimezotur.hu/verseny.php / lesz olvasható.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.04.08
[80 db kép]


38. Béres Ferenc Énekverseny

Béres Ferenc Énekverseny Március 24-én a Julianna Ref. iskola újra megnyitotta kapuit az ország különbözõ pontjairól érkezõ éneklõ tehetségek számára. A verseny nem szimplán verseny, de egyben lelki alkalom is mindig, melyet idén az áhítat és a zsoltárok mellett a verseny névadójáról való megemlékezés, interaktív zenei foglalkozás és egy izgalmas, a Hõsök terén megrendezett flash mob tett még színesebbé. A közös éneklésrõl tv felvétel is készült, mely a Petõfi Tv "Én vagyok itt "címû mûsorában került vetítésre. Iskolánkat 5 diák képviselte 4 kategóriában. Jegyes-Molnár Milla (2.b), Molnár Róza (5.b). Tonomár Nina (6.b) egyéni éneklésben lépett a zsûri elé, míg Kálló László Péter és Varga Dániel (5.a) a csoportos kategóriában versenyzett. Mindannyian szépen énekeltek, helyezést nem, viszont bronz, ezüst és arany minõsítést szereztek. Szeretettel gratulálunk nekik!
A flash mob, illetve a tv felvétel: Flash mob.

Szöveg:Farkas Márta
2017.04.07
[15 db kép]


39. Villanyfényes foci

Klauzál iskolában került megrendezésre a Villanyfényes foci,ahol 7-8. osztalyos fiú csapatunk is résztvett.Itt egy kötetlenebb játék volt,labdarúgás népszerûsítése célból. Csapatunk az 5. helyet szerezte meg. Csapat tagjai:Komár Csaba Martin,Arató Bence,Sebõk Csanád,Szabó Hunor,Borbás Erik,Csatlós Vencel,Harsányi Zsolt,Varga Márk. Gratulálunk!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.04.05
[1 db kép]


40. Megyei mezei futóverseny diákolimpia

Március 27-én Szegeden zajlott a megyei futó diákolimpia. Iskolánk csapatai ismét jól szerepeltek. Simon Alma egyéniben 20. helyen végzett.3-4.osztályos fiú csapatunk 2. helyezett lett.Csapat tagjai: Õze Csanád,Inokai-Tóth Martin,Szabó Denisz,Némethy-Czakó László,Kanfi-Horváth Levente.5-6. osztályos lány csapatunk 1. helyezést ért el. Csapat tagjai:Õze Virág,Varga Dorina, Nagy Kincsõ,Simon Anna,Csákó-Balogh Veronika. Mindkét csapat képviseli iskolánkat a Gödöllõn megrendezésre kerülõ országos bajnokságon április 11-én.Õze Virág egyéniben 3. helyezést ért el.5-6. osztályos fiúk a 6. helyen végeztek.Csapat tagjai: Márton Ferenc,Tonomár Zoltán, Rónyai Csanád,Borbás Erik,László Dávid.Gratulálunk a résztvevõknek!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.04.05
[3 db kép]


41. Városi mezei futóverseny Diákolimpia

Április 21-én rendezték meg a városi mezei futóverseny diákolimpiát, ahol iskolánk tanulói is szép eredményekkel tértek haza. Eredmények: 1-2. osztályos lányok egyéni: Vass Mónika 3. 1-2. osztályos lányok csapat: 3. helyezés Csapattagok: Vass Mónika,Gyevi-Szabó Eliza, Kálmán Kamilla, Balázs Viktória, Risai Fanni 3-4. osztályos lányok egyéni: Simon Alma 1. helyezés 3-4. osztályos fiúk egyéni: Õze Csanád 1. helyezés, Szabó Denisz 3. helyezés 3-4. osztályos lányok csapat: 2. helyezés Magyar Zsófia, Török Luca,Arató Lili, Bottyán Boglárka, Simon Alma. 3-4. osztályos fiúk csapat: 1. helyezés Csapattagok: Õze Csanád,Inokai-Tóth Martin, Szabó Denisz, Némethy-Czakó László,Kanfi-Horváth Levente. 5-6. osztályos lányok egyéni: Õze Virág 1. helyezés, Varga Dorina 2. helyezés 5-6. osztályos lányok csapat: 1. helyezés, csapattagok: Õze Virág, Varga Dorina, Simon Anna, Nagy Kincsõ, Csákó-Balogh Veronika. 5-6. osztályos fiúk csapat:1. helyezés Csapattagok: Márton Ferenc, Borbás Erika, László Dávid, Tonomár Zoltán, Rónyai Csanád. 7-8. osztályos fiúk egyéni: 3-4. osztályos lányok csapat: Varga Márk 3. helyezés 7-8. osztályos fiúk csapat: 3. helyezés Csapattagok: Varga Márk, Komár Csaba Martin, Kovács Dávid, Pásztor Milán, Abonyi Dávid. Egyéniben Simon Alma képviseli iskolánkat, csapatban a 3-4.,5-6. osztályos fiú csapat és az 5-6. osztályos lány csapat.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.04.05
[11 db kép]


42. Csongor és Tünde a Nemzeti Színházban

2017. április 3-án a Nemzeti Színházba látogattunk, ahol Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde címû darabját tekintettük meg. Különleges élményt jelentettek a látványos színpadi megoldások. Köszönjük a szervezést Gabi néninek!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2017.04.04
[16 db kép]


43. Krókusz-túra a Bihar-hegységben

Egy bámulatosan szép nap fotói:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.04.03
[75 db kép]


44. Technika verseny 2017

A Megyei Életvitel és Technika versenyen a Moldován Patrik, Õze László és Tóth Ferenc összeállítású csapat az elõkelõ 5. helyen végzett.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.03.30
[16 db kép]


45. Kiss Bálint Emléktúra 2017

Immár negyedik alkalommal teljesítettük, iskolánk névadójára emlékezve a KISS BÁLINT EMLÉKTÚRÁT. 81 "zarándok" gyalogolta végig a mintegy 15 kilométeres távolságot.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Molnár Norbert, Szunyi Mihály és Pólya Sándor
2017.03.25
[45 db kép]


46. Úszó Diákolimpia Országos Döntõ 2017

Debrecenben rendezték meg az idei döntõket. Iskolánkat két tanuló képviselte a jeles megmérettetésen. Kanfi-Horváth Levente 50 méteres mellúszásban az elõkelõ hetedik helyen végzett. Korom Zsadány 100 méteres gyorsúszásban egy fényesen csillogó ezüstérmet nyert.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Ádám Olga és Kanfi-Horváth Tamás
2017.03.21
[17 db kép]


47. Suliváró

Sulivárót tartottunk iskolánkban, amelyre sok érdeklõdõ eljött. Örömmel és nagy szeretettel várjuk a leendõ elsõsöket.

Szöveg:Garai-Szabó Julianna
Fényképezte:Garai-Szabó Julianna
2017.03.16
[39 db kép]


48. Túra a Bükkben

Három-kõ, Tar-kõ, szép idõ, gyönyörû panoráma:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.03.16
[45 db kép]


49. Színházi elõadás a díszteremben

A Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztálya vendégeskedett nálunk. Szebeni Zoltán tanár úr és tanítványai közösen állították össze a darabot. A Bibliából ismerõs történetekbe ágyazva a mai modern technika olykor zûrzavaros világába vezettek bennünket ebben a nagyon elgondolkodtató elõadásban. Különösen jó volt, hogy a befejezés után beszélgethettünk a darabról az elõadókkal. Köszönjük az élményt!

Szöveg:Karikóné Puskás Gabriella
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.03.09
[22 db kép]


50. Március 15-re emlékeztünk

Nemzeti ünnepünk, március 15-e története 1848-ban a pesti Pilvax kávéházban kezdõdött. Itt gyûlt össze a magukat márciusi ifjaknak nevezett kis társaság, melynek tagjai írók, költõk, egyetemisták voltak. Vezetésükkel tört ki a forradalom, melynek következménye a szabadságharc lett. Az évfordulóról emlékezettek meg az iskola diákjai március 9-én, az áhítatot követõen a 6.b osztály mûsorral jelenítette meg az eseményeket. Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva Hajdú Lajosról is megemlékeztünk. Nagytiszteletû úr köszöntõ áldása után a hetedikesek felolvasásából megtudhattuk, hogy a forradalom és a szabadságharc idején iskolánk igazgatójaként dolgozott, és 1849. július 1-jén az iskola ablakából szólította népfelkelésre a szentesieket. Ezért a cselekedetéért a bukás után halálra ítélték, amit késõbb 20 év várfogságra és teljes vagyonelkobzásra változtattak. 1901-ben halt meg Kisújszálláson. Emlékét õrizzük!

Szöveg:Vanó Éva és Karikóné Puskás Gabriella
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.03.09
[49 db kép]


51. LOL (League of Legends) verseny

Sikerrel szerepelt a Techno Turtle csapat (7.a) a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában rendezett LOL (League of Legends) versenyen, amelyet ez alkalommal a brit kultúra, hagyományok és szokások témakörében rendezték meg.

Az angol nyelvû versenyen Mikó Balázs, Prjevara Zsolt és Szabó Gergõ III. helyezést ért el.

Eredményükhöz gratulálunk!

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
2017.03.07
[1 db kép]


52. Városi futsal labdarúgó diákolimpia

Januárban rendezték meg a szentesi sportcsarnokban a 7-8. osztályosoknak a futsal labdarúgó diákolimpiát. Hét csapat vett részt, két csoportban zajlottak a mérkõzések. Mi a "könnyebb" csoportba kerültünk. Elsõ mérkõzésünket Szegvár ellen játszottuk, ahol 2:1-es gyõzelmet szereztünk. Következõ meccset Fábián ellen játszottuk, ellenük nyertünk 2:0-ra.Klauzál iskola ellen is 2:0-ra gyõztünk. A döntõt a csanyteleki iskolával játszottuk, ahol szinte csak képzett játékosok voltak. Színvonalas mérkõzést játszottunk, de mégis a csanyteleki iskola bizonyult erõsebbnek, nyertek 3:1-re. Így az elõkelõ 2. helyet szereztük meg. Gólszerzõk: Mácsai Gergely 2, Korom Zsadány1, Szabó Hunor 1, Rébeli Szabó Áron Benedek 1, Drahota-Szabó István 1. Gratulálunk a csapatnak!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2017.03.07
[2 db kép]


53. MUB 2017

XI. Multimédiás Bibliaismereti és Prezentációs Verseny

I. korcsoport (3-4.oszt):
1. Földvári Gergõ Miklós - Leskovics Péter Kölcsey Ferenc Ref. Gyak. Ált. Isk., Debrecen
2. Erõs Dominik - Lohner Milán Református Egyházközség, Lábatlan
3. Balog Vanda - Tomcsányi Péter Kiss Bálint Ref. Ált. Isk., Szentes

II. korcsoport (5-6.oszt):
1. Menyhárt Ágnes-Antal Róbert Kölcsey Ferenc Ref. Gyak. Ált. Isk., Debrecen
2. Asztalos Amanda- Kriván Regina Kálvin Téri Ref. Ált. Isk., Makó
3. Agócs Vince - Szalaji Gábor Kiss Bálint Ref. Ált. Isk., Szentes

III. korcsoport (7-8. oszt):
1. Nyíri Boglárka-Tóth Ábel Kiss Bálint Ref. Ált. Isk., Szentes
2. Vincze Kármen- Szabó Kinga Kölcsey Ferenc Ref. Gyak. Ált. Isk., Debrecen
3. Szûcs Barnabás-Puj Gergõ Magvetõ Ref. Ált. Isk., Gyula

Prezentációs verseny:
1. Kovács Marietta Kölcsey Ferenc Ref. Gyak. Ált. Isk., Debrecen
1. Schriffert Bulcsú Magvetõ Ref. Ált. Isk., Gyula
2. Kopasz Bence KRK Szilády Áron Gimnázium és Koll., Kiskunhalas
3. Kató csenge Kölcsey Ferenc Ref. Gyak. Ált. Isk., Debrecen


Fényképezte:Niethammer Zoltán, Nyíri Dániel
2017.02.27
[74 db kép]


54. Felsõs farsang 2017


2017.02.19
[151 db kép]


55. Alsós farsang 2017


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2017.02.17
[226 db kép]


56. Felsõs farsangi videók - 2017


Fényképezte:Niethammer Z., videó: Nyíri D.
2017.02.17
[1 db kép]


57. Alsós farsangi videók - 2017


Fényképezte:Niethammer Z., videó: Nyíri D.
2017.02.16
[1 db kép]


58. Megyei Úszó Diákolimpia 2017

Ebben az évben is Hódmezõvásárhelyen rendezték meg a Diákolimpia megyei úszóversenyét, amelyen iskolánk csapata igen szépen szerepelt. A következõ érmes helyezéseket értük el: Kanfi-Horváth Levente 50m mell 1. hely Lantos Lili 100m hát 1. hely, 100m gyors 2. hely Korom Zsadány 100m gyors 1. hely, 100m mell 3. hely Félegyházi-Török János 100m hát 2. hely Dömsödi Dalma 100m gyors 1. hely 4x50m gyorsváltó 1. hely /Dömsödi Dalma, Kovács Hédi, Jancsovics Dóra, Molnár Helga/ 4x50m gyorsváltó 3. hely / Félegyházi-T. János, Papp Pongrác, Tonomár Zoltán, Õze Levente/ A versenyrõl készült részletes jegyzõkönyv az alábbi linken elérhetõ: http://www.hoduszo.hu/upload/uszas_megyei_jzk_ETALON_2016_2017.pdf

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.02.06
[40 db kép]


59. Családi vasárnap - A böjt (7.b)

"Böjtölni azt jelenti, hogy lemondok valami számomra fontos dologról azért, hogy helyette egy még fontosabbra figyelhessek. A bibliai böjtben ez a "még fontosabb" maga Isten. Vele akarok több idõt tölteni, rá akarok jobban figyelni, és ezért hajlandó vagyok lemondani, áldozatot hozni. Ez a fajta böjt a hívõ élet természetes velejárója."


Fényképezte:Pólya S.
2017.02.05
[30 db kép]


60. Városi Úszó Diákolimpia 2017

A verseny részletes jegyzokönyve ITT olvasható.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya Sándor és Molnár Helga
2017.01.17
[75 db kép]


61. Téli túra a Mátrában

Egyszerûen gyönyörû volt.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2017.01.15
[49 db kép]


62. Karácsony 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.12.21
[124 db kép]


63. Másfélszáz ajándékcsomag Kárpátaljára

Az idén is nagyon sok ajándékcsomagot állítottak össze diákjaink és dolgozóink. Ebben az esztendõben a Kárpátalján lévõ Szõlõsgyulai Református Egyházközségbe juttatjuk el az adományokat, ahol a helyi magyar iskola és óvoda diákjai kapják majd meg a csomagokat.
Hálásan köszönjük mindenkinek, aki segített adományával, hozzájárulásával, segítségével.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.12.14
[11 db kép]


64. Mikulás napi aerobik party

Iskolánkban hagyománnyá vált a Mikulás alkalmából minden évben 2012. óta megrendezésre kerülõ aerobikozás. Ennek célja,hogy iskolánkban minél több gyerek mozogjon együtt egészsége érdekében.Idén is szép számban voltak jelen alsós- és felsõs diákok egyaránt.Szilvi neni 30 perces aerobikot tartott,melyen elfáradtunk,majd nyújtás következett.Ezután Gabi néni által relaxálhattunk,melynek köszönhetõen kellemesen megpihentünk.A talpalávalót Gyula bácsi biztosította.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
2016.12.12
[6 db kép]


65. Mikulás 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.12.12
[113 db kép]


66. Mikulás napi foci kupa

Minden évben megrendezésre kerül 2012. óta a Mikulás foci kupa.Az 5-6. évfolyam és a 7-8. évfolyam játszik egymással körmérkõzést a vándor kupáért. Minden csapat izgalmas meccseket játszott és nagyon spirtszerû viselkedést tanúsított.

Eredmények 5-6. évfolyam:
1. De miért? (6.b.) csapata,õk õrizhetik egy évig a kupát.
2. Legendary Club (5.a.)
3. 6.A FC
4. Gólkirályok (5.b.)

7-8. évfolyam eredményei:
1. Immortals (8.a) csapata õrizheti egy évig a kupát.
2. Fluimucil (7.b.)
3. Easy Win (8.b.)
4. U.M.CS.CS (7.a.)

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
2016.12.12
[39 db kép]


67. Reformációi Emléktúra 2016

Csillagoktól sziporkázó égbolt, hullócsillagok és remek hangulat jellemezte az idei emléktúrát, amelyet ötvenhét bátor vándor teljesített.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.10.29
[33 db kép]


68. Reformációi ünnepség 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.10.28
[39 db kép]


69. Reformáció futás 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.10.28
[89 db kép]


70. 1956-ra emlékeztünk


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.10.24
[31 db kép]


71. A zene világnapja


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.10.24
[27 db kép]


72. Õsz a Mecsekben

Egy kellemes októberi szombat a Mecsekben:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.10.23
[63 db kép]


73. Teremtés ünnepe a gyermek istentiszteleten

A magyar keresztyén egyházak körében néhány éve kezdett meggyökerezni az a nemzetközi kezdeményezés, hogy szeptember-október folyamán, ökumenikus módon ünnepeljük meg a teremtés hetét, és fordítsunk fokozott figyelmet a teremtett világ védelmére. A teremtés hetének gondolatához kapcsolódtunk mi is iskolánkban, amikor gyermek istentiszteletünk témájának a VIZET választottuk. Istennek adtunk hálát a teremtés csodájáért, a vízért. Vendégünk Márton Róbert hivatásos búvároktató volt. Lenyûgözõ szemléltetésekkel gazdagított elõadásával bepillantást nyerhettünk a búvárkodás rejtelmeibe, élményeibe. Köszönjük szépen!

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2016.10.12
[19 db kép]


74. Rám-szakadék 2016

Gyönyörû idõ, remek hangulat...

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.10.02
[60 db kép]


75. Évnyitó 2016


Fényképezte:Niethammer Zotlán
2016.08.31
[72 db kép]


76. Vizitúra a Tiszán és a Körösön

18 jókedvû volt nyolcadikossal vágott neki négy kolléga a kétnapos vízi kalandnak. Elsõ nap a tikkasztó meleg tette próbára a bátrakat, de nem tudott rajtunk kifogni, a Nap mester minden próbálkozását visszavertük. Ki magas faktorszámú krémmel, ki vizes törölközövel vagy nadrággal, de volt aki hagyta, hagy próbálkozzon a sugárözön. Kellemesen elfáradtak az izmok a serény lapátforgatásban. Közben megnéztük a pontonhidat, a Körös parti tanösvény egyik állomását, és az utóbbi évek legmagasabb árvízszintjeinek jelzõszámait. Jól esett a fürdés és a tengernyi homok. Estére giga adagos vacsora és nagyon finom hûvös limonádé várt bennünket. Az elõre jelzett lecsós csíramálé fokhagymással mákkal és narancslekvárral mégsem bizonyult jó elõrejelzésnek... Éjszaka a közelgõ vihar elõtt még volt egy kis sütögetés, de leginkább szúnyogûzésnek volt hasznos, merthogy a gyomrok még mindig feszültek a jóllakottságtól. Éjszaka, hajnalban megjött a vihar, iszonyú vizmennyiség jött le fentrõl, de a faházak kitartottak, nem áztak be. Reggel újabb és újabb esõkezdemények és a borongós felhõk kissé visszavetették a lendületünket, de a bõséges reggeli után 10 órakor csak nekivágtunk a a Körösnek. Menet közben néhány gyermeteg zápor kóstolgatta a türelmünket, de mire elértük a bökényi duzzasztót, az ég is rendesen rákezdte. De mi rá se rántottunk, lapátoltunk, énekeltünk, szóláncoztunk vagy csak ment a pletyka ezerrel. Az esõ meg is unta, hogy nem talált nálunk fogásra, így megszégyenülten abbahagyta magát. Sokadik utolsó kanyar után csak felbukkant a Körös-torok, ahol megálltunk egy kis idõre. A fáradtság és a vizesedés okán. Merthogy a túra egyetlen vizes produkciójára (nevezzük nevén borulás) a part mentén legalább negyven centiméteres vizmélységben került sor. A telefon megúszta, hát nem épp szárazon, de mûkõdõképesen. A teszt megvolt egy majd félórás folyamatos beszélgetéssel... Márta néni intézett egy kis fincsi forró teát, s így megmelegedve már szinte elrepült a hazafelé út a Tiszán. S a napocska is újra beköszönt. Hogy mikor? Hát persze, hogy a kiszállás elõtt kábé 200 méterrel. De a hajók is kikeveredtek a partra, várt ránk a száraz cucc, meg a szurkolók serege. Jó volt, sok vizitúrás tapasztalattal, kellemes fáradtsággal. Jövõre újra megpróbáljuk? "Húzd, húzd a csónakot, végig a folyón, Arra jön egy krokodil, sikíts egy nagyot. Hú!"

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2016.07.14
[89 db kép]


77. Évzáró 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.06.20
[86 db kép]


78. Ballagás 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.06.18
[356 db kép]


79. Tanári búcsúztató


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.06.16
[121 db kép]


80. Díjátadó gála


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.06.16
[62 db kép]


81. Jutalomkirándulás - Ópusztaszer

Idén Budapestre, a Mini poliszba, illetve Ópusztaszerre kirándulhattak el azok a gyerekek, akik a legmagasabb számban látogatták a (gyermek)istentiszteleti alkalmakat. Június 8-án utazhatott a második csoport Heni néni, Hajni néni, Edit néni és Dani bácsi kíséretével Ópusztaszerre. A Csillagösvényen és a Nemzeti Történelmi Emlékparkban jártunk.


Fényképezte:Almásiné Szaszkó Edit és Nyíri Dániel
2016.06.09
[70 db kép]


82. Festõverseny

Május 28 - án a nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskola festõversenyt szervezett, melyen iskolánk tanulói és pedagógusai is részt vettek. A kastély parkban, szabadon választott technikával tájképet kellett 2 óra alatt alkotni. A következõ eredmények születtek:
Felsõsök:
Nagy Dorka ( 6.b) 3. hely
Sebestyén Szintia (7.b) 2. hely
Kovács Adrienn (7.a) 1. hely
Felnõttek: Szamosi Csilla 2. hely
Horvát Mária 1. hely

Alkotásaikhoz gratulálunk!


Fényképezte:Horvát Mária
2016.06.07
[7 db kép]


83. Szeretethíd

"Tegyünk önkéntesként közösen egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért, valamint a teremtett világért." Minket is ez a cél vezérelt, amikor a 4.a osztállyal az elmúlt évekhez hasonlóan a Szent Anna és a Rákóczi Óvodákat látogattuk meg, hogy ott mûsorral szolgáljunk az óvodásoknak. Együtt énekeltünk, zenéltünk, játszottunk a kicsikkel. A szeretettel végzett örömteli szolgálat az óvodai kerti játékok kipróbálásával zárult.

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Varga Emília, Nyíri Dánielné
2016.06.07
[70 db kép]


84. Osztálykirándulás 1.a és 1.b - Rostás tanya


2016.06.03
[126 db kép]


85. Diákolimpia - Sulipóló

Továbbjutott a II. korcsoportos csapat
Május 17-én rendezték meg a Diákolimpia Sulipóló sportágának városi fordulóját. Iskolánkat két csapat képviselte. A III. korcsoportosok a második helyen végeztek. A csapat tagjai: Dömsödi Dalma, Rébeli-Sz. Benedek, Vecseri Martin, Gila Péter, Molnár Helga, Elbert Rókus, Lantos Lili, Félegyházi-T. János, Tonomár Zoltán. A II. korcsoportosok június elején mennek az országos döntõre, melyet Cegléden rendeznek. A csapat tagjai: Papp Pongrác, Melkuhn Máté, Rónyai Csanád, Vincze Dóra, Mácsai Eszter, Inokai-T. Martin, Kanfi-H. Levente. Gratulálunk!


Fényképezte:Vidovicsné Szamosi Csilla
2016.06.03
[8 db kép]


86. Jutalomkirándulás - Mini polisz, Budapest

Idén Budapestre, a Mini poliszba, illetve Ópusztaszerre látogathatnak el azok a gyerekek, akik a legmagasabb számban látogatták a (gyermek)istentiszteleti alkalmakat. Június 1-jén utazhatott az elsõ csoport Ági néni, Panka néni, Judit néni és Dani bácsi kíséretével Budapestre. A Mini polisz egy interaktív kiállítás, ahol a résztvevõk különféle helyszíneken -egy gyermek méretû városban- próbálhatják ki magukat a felnõttek áhított világában.


Fényképezte:Nyíri Dánielné, Nyíri D.
2016.06.03
[131 db kép]


87. Szeretethíd

"Csak csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!"

Tegnap, május 28-án, nyílt napot tartott a szentesi Mogyoró Állatotthon, ahová Kemence klubunk is meghívást kapott. Jó szokás szerint, nem illik vendégségbe üres kézzel menni, ezért mi úgy gondoltuk, hogy almás-cseresznyés lepénnyel kedveskedünk a kutyaotthon látogatóinak. Már elõzõ nap délután a szorgos kezek pucoltak, reszeltek, gyúrtak és sütöttek. A kutyaotthonba az egészséges életmód jegyében, kerékpárral tekertünk ki így együtt, kiegészülve a csapat lelkes szülõkkel és testvérekkel, jó barátokkal. Nagy szeretettel fogadtak bennünket. A nap során bemutatót láthattunk terápiás kutyákkal, kutyát sétáltattunk, megszeretgethettük a kiskutyákat, kaptunk lufiból hajtogatott kutyust, játékos versenyeken mérhettük össze erõnket, pihenésképpen még rajzoltunk is. Megérintette a szívünket, lelkünket annak élménye, amikor bemehettünk az otthonban élõ kutyákhoz is, persze csak a kennelen kívül maradva, és nagy bátran meg is etethettük õket. A nap végén tombolahúzás fokozta az izgalmakat, senki nem tért haza apró, kedves ajándékok nélkül. Az állatotthon dolgozói, aktivistái egész nap a kedvünkben jártak, még szeretetvendégséget is tartottak asztalukat megterítve. Részünkrõl ez a nap szeretetszolgálati vállalás volt a református önkéntes nap, a Szeretethíd-program jegyében. Mi így szerettük volna megmutatni több közösség és az összefogás erejét.Köszönjük ezt a csodás napot Sipos Olgának és a többi kedves vendéglátónknak! További sok erõt és kitartást kívánunk áldásos munkájukhoz!

Szöveg:Csó Jánosné, Döme Sándorné, Sipos Olga
Fényképezte:Csó Jánosné
2016.06.01
[36 db kép]


88. Hõsök napja

A hõsök napján iskolánk hetedikesei mûsorral emlékeztek az elesettekre a város emlékmûveinek koszorúzásakor.

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2016.06.01
[9 db kép]


89. Túra a Bihar-hegységben

Egy kalandos, hosszúra nyúlt kirándulás a Pádis fennsíkon.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.05.29
[99 db kép]


90. Családi vasárnap - 4.b

"Minden mi él csak téged hirdet,
Minden dicsér, mert mind a mûved.
Azzal hogy él ezt zengi Néked:
Dicsérlek én, dicsérlek Téged!"

A 4.b osztály családi vasárnapi szolgálatában énekekkel dicsérte Istent, melyet saját készítésû rajzaikkal illusztráltak, és versekkel színesítettek.


Fényképezte:Nyíri Dánielné, Panyik-Tóth János
2016.05.29
[61 db kép]


91. Városi és megyei atlétika verseny

Egyéni és csapat verseny zajlott a szentesi atlétika pályán két nap.Az idõjárás elég szeszélyes volt,de mi álltuk a sarat. Szép eredményekkel tértünk haza.
Egyéni eredmények:
60 méteres síkfutás:Bakai Petra (5.a) 2.
Kozák Léna (6.b)3.
100 méteres síkfutás: Szabó Benedek (8.a)4.
300 méteres síkfutás fiú:Kovács Dávid (7.b) 3.
300 méteres síkfutás lány: Komár Noémi (8.b) 1.
Vass Vivien (8.a) 3.
Távolugrás: Bakai Petra (5.a) 1.
1500 méteres síkfutás: Györgyi Attila (8.b) 3.
Súlylökés: Magyar Dominika (8.a) 1.
Györgyi Attila (8.b) 3.
Kislabdahajítás:László Petra (8.a) 2.
Rácz Huba (6.b) 2.
Fiú 4x100 váltó: 3. hely (Pásztor Milán, Takács Krisztián, Komár Martin, Bárány Gergõ)
3. hely (Szabó Benedek,Drahota-Szabó István,K ovács Dávid, Györgyi Attila)
Lány 4x100 váltó: 2. hely (Magyar Dominika,Komár Noémi,Vass Vivien,Bárdo Babett)
1. hely:(Kovácsi Zóra, Bakai Petra, Kozák Léna, Varga Dorina)

Csapatverseny:
3. Hely (Szabó Benedek, Kovács Máté, Mácsai Gergely, Györgyi Attila, Drahota-Szabó István, Kovács Dávid)
3-4. Osztályos lány csapat: 3. hely
5-6. osztályos fiú csapat 6. hely
1. hely: (Kovácsi Zóra, Bakai Petra, Füri Laura, Kozák Léna, Jancsovics Dóra, Vigh Doris Zorka)
Õk tovább jutottak a megyei bajnokságra is.
Kovácsi Zóra egyéni összetettben 3. helyezett lett.

Májusban Hódmezõvásárhelyen zajlott szuper atlétika pályán az egyéni és csapat atlétika diákolimpia.
Egyéni eredmények:
Súlylökés: Magyar Dominika(8.a) 2. hely
Távolugrás:Bakai Petra (5.a) 4. hely
60 méteres síkfutás: Kozák Léna (6.b) 6. hely
Kislabdahajítás: Rácz Huba (6.b.) 4. hely
A versenyen résztvett nég Györgyi Attila és László Petra is!
Csapatban a 9. helyet szerezték meg a lányok. (Kovácsi Zóra, Bakai Petra, Jancsovics Dóra, Kozák Léna, Füri Laura, Vigh Doris Zorka).
Gratulálunk az eredményekhez!

Szöveg:Dósai Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai Molnár Szilvia
2016.05.27
[19 db kép]


92. 4. b-sek rajzos sikerei

A Danubius Bubbles Club szervezésében kiírt országos rajzpályázaton
Felhõhegyi Balázs: Sárkánykalandok 1. - A bükfürdõi kalamajka címû mûvének rövid részletét illusztrálták a pályázók.
A legszebb rajzokat beküldõ pályázók között három wellness hétvégét sorsoltak ki, melynek - s egy plüss- sárkánynak - egyik szerencsés tulajdonosa ,Fekete Vanessza 4. B osztályos tanuló lett.
Szunyi Lilla 4. B osztályos kislányunk ,a VII.országos Szivárvány Képzõmûvészeti Verseny ,,Magyar táj, magyar ecsettel" kategóriájában pointillista stílusú képével a ,,zsüri dicséretében" részesült.
A ,,Tavasz a természetben " elnevezésû helyi rajzpályázaton Nagy Afrodité Napsugár, Nyíri Sára Panka és Remzsõ Lara munkái ,,Díjazott"- ak lettek, Fekete Vanessza, Szunyi Lilla és Sõrés Vajk a zsûri kiemelt ,,Különdíj"- át kapták,valamennyien gyönyörû ajándék- könyvek kíséretében.
Mindannyiójuknak szeretettel gratulálunk!


Fényképezte:Piti Éva
2016.05.27
[2 db kép]


93. Konfirmáció - 2016

Az idei pünkösdi istentiszteleten 29 fiatal tett ünnepélyes konfirmációi fogadalmat a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközségben.


Fényképezte:Szentesi Gyors, Nyíri Dániel
2016.05.16
[68 db kép]


94. Református Iskolák Országos Versenye - Nagykõrös

Május 6-án pénteken iskolánkat 4 tanuló képviselte a Református Iskolák Országos Versenyén Nagykõrösön. Az izgalmas versenyzés után a templomtoronyból Nagykõrös gyönyörû látképét is megzéztük.
Eredményeink:
Sõrés Vajk (4.b) - országos 1. hely, illusztráció
Tomcsányi Péter (3.a) - országos 1. hely, helyesírás
Kornyik Tímea (3.a) - országos 1. hely, szövegértés
Inokai Tóth Martin (3.a) - országos 2. hely, szövegértés

Felkészítõk: Izbékiné Csige Hajnalka és Piti Éva


Fényképezte:Izbékiné Csige Hajnalka
2016.05.13
[6 db kép]


95. Pünkösd - 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.05.13
[23 db kép]


96. Varázsfuvola - Operakaland

Május 6-án, pénteken közel 50-en indultunk útnak, hogy kalandozzunk, Operakalandozzunk. Az Erkel Színházban jártunk, ahogy Mozart daljátékát láthattuk, hallgathattunk míves elõadásban.Igazán szép élmény volt! Köszönjük az iskola, a szülõk, a kollégák támogatását!

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2016.05.09
[16 db kép]


97. Túra a Karancsra

Egy nem túl hosszú, de kaptatókkal jócskán tarkított, látnivalókban bõvelkedõ, gyönyörû vasárnapi kirándulás képei:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.05.09
[77 db kép]


98. Elõadás Kiss Bálintról - Debrecenben

Április 25-én Kiss Bálint életmûvérõl tartott elõadást a debreceni református kollégium dísztermében az érdeklõdõ teológushallgatók részére Labádi Lajos levéltárigazgató, Tímár Ferenc informatikus és iskolánk igazgatója Karikó-Tóth Tibor.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Tímár Ferenc
2016.05.06
[16 db kép]


99. Városi labdarúgó diákolimpia

Városi labdarúgó diákolimpia 7-8. osztály: Áprilisban kezdõdtek meg a városi kispályás labdarúgó diákolimpia bajnokságok. Iskolánkat képviselte a 7-8. osztály egy csapattal. 7 csapat volt jelen és körmérkõzéseket játszottunk. Elsõ meccset a Deák Ferenc Iskolával játszottuk, akik ellen gyõztünk 2:1-re.Szent Erzsébet ellen is nyertünk 3:1-re, a Fábiántól kikaptunk 2:0-ra. Szegvár ellen gyõztünk 2:0-ra, Klauzáltól 6:1-es vereséget szenvedtünk és a Kosztától is kikaptunk 4.0-ra. Így ezen a bajnokságon a 4. helyen végeztünk.

Városi labdarúgó diákolimpia 5-6. osztály: 7 csapat részvételével indult a városi kispályás labdarúgó diákolimpia a Mûfüves foci pályán. Két csoport lett, mi az "A" csoportba kerültünk. Mérkõzések: Klauzál és Koszta Iskola ellen nyertünk 2:1-re, a Szent Erzsébettõl kikaptunk 2:0-ra, a Fábiánnal 0:0-t játszottunk, de a büntetõ rúgásokkal megnyertük a mérkõzést ellenük. A döntõt a Klauzál iskolával játszottuk, ahol 2:0-ás vereséget szenvedtünk. 2. helyen végeztünk a városi diákolimpián.

Városi labdarúgó diákolimpia 3-4. osztály: A korcsoportunkban elõször a Klauzál Gábor Általános Iskola csapatát gyõztük le 7:1-re. Ezután 9:0-ra a Fábiánsebestyéni Arany János Iskola csapatát vertük meg. A végén a Koszta József Általános Iskola csapatával nagyon szoros meccs végére 3:2-re sikerült gyõzni. A városban elsõk lettünk! Mi mehettünk át Csongrádra játszani a Csongrádi Általános Iskola csapatával, ahol sajnos 2:1-es vereséget szenvedtünk, így nem jutottunk be a megyei fordulókra. Büszkék vagyunk, hogy korcsoportunkban Szentesen mi, a Kiss Bálint iskola csapata vagyunk a legjobbak! A csapat tagjai: Melkuhn Máté, Papp Martin, Gulyás Kende, Rónyai Csanád, Lesku Dominik, Busi Barnabás, Harkai Dávid, Csendes Balázs, Ádász Szabolcs, Bartucz Bálint, Papp Pongrác.


2016.05.04
[4 db kép]


100. Bartha öko


Fényképezte:Cseh Lajosné
2016.05.03
[18 db kép]


101. Gilisztakomposzt


Fényképezte:Cseh Lajosné
2016.05.03
[40 db kép]


102. Mintapinty


Fényképezte:Cseh Lajosné
2016.05.03
[36 db kép]


103. Ökoiskolai kordinátori képzés


Fényképezte:Cseh Lajosné
2016.05.03
[80 db kép]


104. Anyák napi családi vasárnap - 2.a

Az édesanyákat és a nagymamákat köszöntötték iskolánk 2.a osztályosai a vasárnapi gyülekezeti istentiszteleten.


Fényképezte:Nyíri D.
2016.05.01
[20 db kép]


105. Országos Bibliai Történetmondó Verseny, Gyula

Gyulán rendezték meg az Országos Bibliai Történetmondó Versenyt, melyen idén 175 diák mérhette össze tudását. Péter Vivien (3.a) 13., Õze Virág (4.a) 7., Rácz Luca Kata (5.a) 10. helyezést ért el. Gratulálunk!

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2016.04.24
[10 db kép]


106. Mezei Futás Diákolimpia® Országos Döntõ - Gödöllõ

2016. április 5-én Gödöllõn került megrendezésre a Mezei Futás Diákolimpia® Országos Döntõje. Iskolánkat Füri Laura, Jancsovics Dóra, Varga Dorina, Kovácsi Zóra és Kozák Maja képviselte.


Fényképezte:Dósai Molnár Szilvia és Nyíri Dániel
2016.04.23
[5 db kép]


107. Láthatatlan kiállítás

A modul-hét keretein belül mintegy 100 gyermekkel Budapestre mentünk, ahol a fõ célunk a Láthatatlan kiállítás megtekintése volt. Mindenki nagyon jól érezte magát!


Fényképezte:Baráthné Stefancsik Katalin, Lõrincz Edit és Ráczné Miskolczi Erzsébet
2016.04.23
[51 db kép]


108. Református Iskolák Országos Úszóbajnoksága 2016.

Ebben az évben is igen sikeresen szerepelt iskolánk csapata. Az összesített pontverseny alapján második helyezést értük el. Egyéni és váltó érmeseik a következõk voltak: Baranyai Dániel 25m gyors 3. - 25m mell 2. hely Simon Alma 25m gyors 3. - 25m mell 3. hely Simon Anna 50m gyors 3. hely Mácsai Gergely 50m gyors 2. hely Batta Orsolya 50m gyors 3. - 50m mell 1. hely Kanfi-Horváth Levente 50m mell 3. hely 4x25m fiú gyors 2. hely / Baranyai Dániel, Harkai Csanád, Nagy Péter, Vida Sz. Dávid/ 4x25m leány gyors 2. hely /Kozák Mira, Tóth Emese, Nagy Csillag Róza, Simon Alma/ 4x50m fiú gyors 1. hely /Papp Pongrác, Melkunh Máté, Kanfi Horváth Levente, Rónyai Csanád/ 4x50m leány gyors 3. hely /Simon Anna, Bácskai Laura, Vincze Dóra, Mácsai Eszter/ 4x50 fiú gyors 1. hely /Rébeli-Szabó Benedek, Elbert Rókus, Takács Krisztián, Tonomár Zoltán/ 4x50m leány gyors 2. hely /Dömsödi Dalma, Lantos Lili, Molnár Helga, Tonomár Nina/ 4x50m fiú gyors 2. hely /Mácsai Gergely, Kovács Dávid, Tóth Ferenc, Tóth Ábel/ 4x50m leány gyors 3. hely /Batta Orsolya, Dudás-Sz. Dóra, Kovács Hédi, Vidovics Nóra/ 4x25m fiú vegyes váltó 1. hely /Baranyai Dániel, Nagy Péter, Vida-Szûcs Dávid, Bartucz Bálint/ 4x25 m leány vegyes váltó 2. hely /Simon alma, Kozák Mira, Pintér Sára, Nagy Csillag Róza/ 4x25 m leány vegyes váltó 3. hely / Simon Anna, Bácskai Laura, Vincze Dóra, Mácsai Eszter/ 4x50 m fiú vegyes váltó 3. hely /Takács Krisztián, Tóth Levente, Félegyházi-Török János, Tonomár Zoltán/ 4x50 m leány vegyes váltó 2. hely /Kozák Maja, Nagy Kincsõ, Molnár Helga, Kozák Léna/ 4x50 m leány vegyes váltó 2. hely /Vidovics Nóra, Dömsödi Dalma, Tonomár Nina, Lantos Lili/

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.04.22
[53 db kép]


109. Határtalanul 5. nap

Az utolsó nap. Ilyenkor már mindenkinek kicsit hazafelé húz a szíve. A miénk sem tett másként. Búcsúzóul reggelre hóesés fogadott bennünket. Szuper úgy reggelizni a jó melegben, hogy a nagy üvegablakokok kívül kavarognak a szélben a hópelyhek... Bõséges volt, az elõzõ napokhoz hasonlóan a megterített svédasztal, tehát jól belakmároztunk. Jött a gyors bepakolás, könnyes búcsú a szállástól, s elindultunk hazafelé. A Magas-Tátra is nehezen akart búcsúzni tõlünk, merthogy mindig elõvett egy újabb felhõpapírzsebkendõt, s el-elbújt mögötte. Biztosan szipogott is, de ezt a busz motorjának zúgásától nem hallottuk. Az Alacsony-Tátra viszont gyönyörû napsütésben mutatta az utat, hogy merre forduljunk. Néhány kanyar Poprád után, s eltûntek a havas hegycsúcsok, s bevetettük magunkat az igencsak kanyargós utakat szegélyezõ erdõkbe. Jöttek sorban a kiselõadások, voltak eléggé szûkszavúak is, meg olyan is akadt, amit hosszú percekig figyelhettünk. A legkülönlegesebbek azok voltak, amelyek a busz aljában, a bõröndben maradtak. Nagyon titokzatosak, mondhatom... Néhány kanyar, egy gyönyörû völgyben egy nem annyira gyönyörû bányászváros Dobsina panorámája után, hamarosan befutottunk Rozsnyóba. Rövid séta következett a belvárosban, ahol a püspöki székhely, a történelmi nevezetességû templomok sora és az Andrássy grófnõ szobra fogadott bennünket. Folytatva utunkat egyre lankásabbá vált a táj, egyre virágosabbak lettek a települések. Bizony jól látható volt, a Tátra vidékén legalább egy hónappal hátrébb tart a természet. Következett Rimaszombat. A Petõfi Sándorral egy téren osztozó Tompa Mihály szobránál kiselõadásokat hallgattunk meg, majd elhangzott Tompa Mihály híres verse "A gólyához". Ezután a diákok elhelyezték a megemlékezés koszorúját. Tettünk egy nagy sétát a belvárosban. Egyre több magyar szó ütötte meg a fülünket, jelezve, már közel vagyunk a határhoz. A sétánk végén megérkeztünk a híres költõ nevét viselõ református gimnáziumhoz, ahol már várt bennünket az ottani igazgató és a hetedikes diákok egy csoportja. Kis ismerkedés után körbenéztünk az iskolában, majd búcsút véve elköszöntünk a református iskolától, s lassan a Felvidéktõl is. A Füleki vár elõtt elhaladva még megálltunk ki-ki saját szükségletei szerint, a mosdót vagy az utolsó euro-k elköltésének helyszínéül a helyi Tesco-t választva. Sõt olyanok is akadtak, akik mind kettõt megcselekedték. Mi pedig a Felvidéki körutat cselekedtük meg, merthogy néhány pillanat, s átgördült auttóbuszunk Magyarországra, s pár óra múlva kellemesen elfáradt, nagy bõröndökkel és élményekkel gazdagított és súlyosbított társaság szállt le a buszról, a már ott várakozó szülõk örömére. Azért a vasút is megtette a magáét! Hogyan? Hát épp az orrunk elõtt zárták le a Hungerites sorompót, s érzékelhettük, milyen lassan is telik el az a hat perc, ami alatt nem jön semmi...majd a végén egy töküres szerelvény vánszorgott be csigatempóban az állomásra. De a lényeg a lényeg. Hazajöttünk, mindannyian, épségben! Egy-két számadat és rekord: utazó létszám: 58 gyerek, buszos út hossza: 1327 km, vizi szakaszok hossza: 11 km, legtöbbször hallott sláger: "a nézését meg a járását" egyes becslések szerint 287-szer naponta, koszorúzások: 2 db, tutaj-elemek száma: 25 db, legjellegzetesebb mikrofonhang: "Hahó" kiselõadások: kb 50 darab, gyalogtúrák összesített hossza: 22 km, szintkülönbség 1200 méter (Szenteshez képest), ebbõl gyalogosan teljesített 300 méter, legmagasabb pont: 1310 méter, elfogyasztott gabonapehely mennyiség: kb 5 kg, megtapasztalt élmények száma: felbecsülhetetlen. Minden másra pedig ott volt a Mastercard helyett hat tanár és egy szuper idegenvezetõ!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Pólya Sándor
2016.04.21
[79 db kép]


110. Éneklõ délután a Karolina iskolában


Fényképezte:Farkas Márta, Nyíri Dániel
2016.04.21
[12 db kép]


111. Matematika Verseny új köntösben

Április 3-án, Szegeden került megrendezésre a Medvematek Szabadtéri Matematika Verseny, melyen iskolánkat három, ötödik osztályosokból összeálló csapat képviselte, a medvebocs kategóriában. (5-6. osztályosok)
A vetélkedõ helyszíne az újszegedi Erzsébet liget, ahol az egész ligetet bejárva kellett megkeresniük az állomásokat, s ott megoldani a feladatokat. Így nem csak az agyukat tornáztatták meg a diákok, hanem lábizmaikat is, hiszen az egész napos rendezvényen 7572 m-t tett meg egyik csapatunk.
Új élményekkel gazdagodva tértünk haza, s jövõre ismét nekivágunk a "sportos mateknak"!
Csapattagok:
Kiss Lehel, Bartucz László, Szalaji Gábor, Rácz Luca Kata, Kozák Maja, Nagy Kincsõ Anna, Pörneki Richárd, Garai Máté, Pataki János,


2016.04.20
[22 db kép]


112. Petõfi szavalóverseny

A hagyományoknak megfelelõen a Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola ebben a tanévben is megrendezte a Petõfi szavalóverseny területi döntõjét. Az iskolai forduló után az 5-6. osztályosokat Jancsovics Dóra (6.a) és Rácz Luca (5.a) képviselte, a 7-8. évfolyamon Horváth-Varga Péter (8.a) és Orbán Réka mérettette meg magát az erõs mezõnyben. Mindannyian felkészülten, verseiket értve szavaltak. felkészítõik: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella és Farkas Márta

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2016.04.20
[18 db kép]


113. Református Iskolák Országos Úszóversenye


Fényképezte:Bartuczné Józsa Anikó
2016.04.20
[58 db kép]


114. Határtalanul 4. nap

A mai reggel jó idõvel köszöntött be, bár még a hegyek teteje ködbe burkolódzott. A reggeli svédasztalos változata még mindig igen sikeres, négyféle sonka és felvágott, zöldségek, lekvárok, pástétomok, rántotta, virsli, többféle müzli és gabonapehely….szóval a bõség zavara. A napot Tátralomnicon kezdtük egy kellemes sétával. A sífelvonóknál még havat is találtunk, így természetes volt, hogy kialakult egy kisebb hócsata. Robogott velünk tovább a busz, olyan vidéken haladtunk keresztül, ahol tegnap napközben az egy autóból fotózva több medvét is láttak. Mi sajnos vagy nem sajnos nem kaptunk ingyen állatkerti bemutatót. Gyönyörû vidék következett a Tátra legkeletebbi része, ami látványnak alacsony, de benyomásra gyönyörû. Dús erdõk, valószínûtlenül zöld legelõk, juhnyájak, hagyományos pásztorházak, kék színezéssel a gerendák között. S egyszer csak a háromkorona szikla tövéhez értünk, ahol a Vörös Kolostor nevû helyen megnéztük….igen a vörös kolostort. De közben már méregettük a Dunajec folyót, ahol népviseletbe öltözött férfiemberek nagy faalkotmányokat rakosgattak a vízparton. A Dunajec partján. Ugyanez a folyamat szemben is zajlott, de az már biza Lengyelország volt. Így igazi Határtalanul életérzés vett erõt rajtunk, a szemünkkel már át is látunk a határokon. S jött a nap élménye a tutajozás. Egy-egy alkotmányra tizenöten kerültünk, s a jármû elején és végén egy-egy markos legény vagy bácsi kezelte mesterien a több méteres rudat, amellyel kisebb zúgókon át, vagy kiszögellõ sziklák között lavíroztak a fajármûvel. Eközben közel száz méteres sziklafalak hajoltak fölénk vagy gyönyörû erdõ mutogatta hibátlan fenyveseit. Tizenegy kilométeren keresztül vitt, sodort bennünket az ár. A megérkezéskor újabb meglepetés ért, mert a partra szállva piros-fehér rudazat mutatta, hogy itt már a lengyel határ átköltözött a mi oldalunkra, Szlovákia és a vízi utunk itt véget ért. Egy fotó erejéig határsértõk lettünk, de aztán gyõzött a józan ész, s visszakeveredtünk a Felvidékre. Elsétáltunk egy igazi kalibáig, ami itt nem egy rozzant faviskó, hanem egy menõ étterem, s ott költöttük el ebédünket, vásárolgattunk a kisboltban, játszottunk a játszótéren, mert még ilyen is volt ebben a kalibában. Persze a helyzethez illõen fából készítve! Aztán nekivágtunk a Dunajec áttörésnek, csak most visszafelé. De mivel a tutajok csak egyirányú közlekedésre kapnak jogosítványt, így maradt a szárazföldi tutajozás a saját lábunkon kivitelezve. S egy tanulság a mértékegységek világából: a 11 kilométer vízen és szárazon is egyforma hosszú. Bár a relativitáselmélet csak beférkõzött, merthogy odafelé nem tûnt ennyire keménynek az út… De aztán csak teljesítõdött a folyó partján kanyargó gyalogút, s az egyik kanyar után kibukkant a már korábban látott vörös kolostor tetõzete, s tudtuk visszaérkeztünk. Megtaláltuk a buszt is, s jól is esett a puha ülésekre találni… De azt fontos megemlíteni, hogy még hód által rágott fát is találtunk! A következõ állomásunk is meglepetés volt egy fürdõ, ami egy természetes krátertóra épül. Azért Héviznek nem kell félnie a méretek jóval szerényebbek, kb hat méter átmérõjû a természeti csoda. Az elmondások szerint a vérkeringésre gyógyító hatású a víz, így a túra után többünknek jól esett a kis lábáztatás. S már repültünk is haza, persze képletesen, merthogy busszal érkeztünk vissza, de a nap is, meg a hazaút is gyorsan eltelt. A lábunk kellemesen sajgó izomérzése azért emlékeztet bennünket rá, ezt is megcsináltuk! Mindannyian! A vacsora svédasztalos menüvel várt, s bizony mindent befaltunk rizs, sült krumpli, rántott husi és natúrszelet, õszibarack és meggybefõttel eltûnt mind a feneketlennek tûnõ gyomrainkban. Utána egy kis vetélkedõ és ajándékképeslap várt mindenkit! Az idegenvezetõnk Zsuzsa néni is kapott egy kérdést, s mivel tudta, hogy Szentes közeli nagy folyója a Tisza, így õ is kapott meglepit köszönetként persze - tõlünk mindannyiónktól. Holnap irány a hazaút, Rozsnyó és Rimaszombat vár ránk, meg estefelé a szülõk. De az már Szentes lesz, egy másik történet…. Köszönjük mindenki támogatását, figyelmét, szurkolását!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Pólya Sándor
2016.04.19
[127 db kép]


115. Költészet napi szövegtárgyak

Április 11-ére a 8. évfolyamosok szövegtárgyakat készítettek, vagyis egy irodalmi szöveget írtak rá egy ahhoz szorosan kapcsolódó tárgyra. Remek fantáziával oldották meg a gyerekek a feladatot. Gratulálok nekik, köszönöm, hogy megörvendeztettek vele engem is és a társaitokat is!

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2016.04.18
[23 db kép]


116. Határtalanul 3.nap

A mai nap borongós idõvel köszöntött be. De! Olyan svédasztalos reggeli várt bennünket, hogy a szem-száj bõven kapott ingert. Igen jól laktunk. Aztán elkészítettük az útravaló szendvicseket is. Az esõre hajló idõben fél kilenckor vágtunk neki az útnak. Elsõként Késmárk volt az úticél, ahol a két evangélikus templom fogadott bennünket. A kivülrõl inkább zsinagógára hajazó vörös templomban imádkoztunk, énekeltünk egy zsoltárt, majd megnéztük Thököly Imre sírját. Ezután átsétáltunk a mellette lévõ fatemplomba, ami egy kész csoda. Belülrõl egy hajóra emlékezet, merthogy svéd tengerészek adományoztak komolyabb összeget az építésére. Az, hogy egy svéd tengerész hogyan kerül a szárazföld belsejébe az bizony nem derült ki. Sajnos az ég sem. No de vissza a templomba, bár mi közben is ott voltunk, csak én kaladoztam el. Gondolatilag. Tehát! Gyönyörû akusztika, teljesen fából készült belsõ, fém szegek nélkül facsapolásokkal míves munka a javából. Az akusztikát ki kellett próbálnunk, s ha már tengerészekrõl esett szó, felcsendült alkalmi kórusunk elõadásában a Vezess Jézusunk.... Meg is leptük vele a templomot kinyitó hölgyet, valószínûleg nincs ahhoz szokva, hogy egy gyerekcsoport imádkozni is tud, sõt egyházi énekeket szólaltat meg. A csendesen szemerkélõ esõben elsétáltunk a Thököly várhoz, s megcsodáltuk volna a kilátást a Tátra havas csúcsaira, de a felhõk másképp döntöttek, szemérmetesen takargatták alsószoknya fellegeikkel a látványt. De azért mi megtudtunk egy szomorkás históriát a Tátra elsõ nõi túrázójáról, aki a vártoronyban végezte szomorú életét. Késmárk nevét is megfejtettük a sváb lakosok sajt piaca után lett Káse markt Késmárk. Késmárk után az esõ elállt, s mi kihasználva az adódó alkalmat bekukkantottunk a Hernád áttörés alsó végére, besétálva az elsõ hídhoz, meg a kezünkkel kipróbálva a víz hõfokát. Szép látvány volt így is. Akárcsak a következõ város Igló. Itt újra az esõ szemerkélése közepette sétálgattunk, megnéztük a legmagasabb templomtorony címet viselõ csúcsot, majd megkongattuk a városi harangot, ami két dolgot eredményezhetett. Egy - remények szerint teljesülésre váró kívánságot, kettõ - mivel a harang a polgármesteri hivatal ablaka alatt van, egy kissé feszült polgármestert, merthogy hatvan harangkongatás nem lehet egy klasszikus relaxáció. De ez utóbbi mármint a feszült polgármester csak feltételezés... Irány Lõcse, az esõ velünk jött, bár neki nem volt helye a buszon. De nekünk viszont igen a székesegyházban, ahol a világ legnagyobb faoltárát is megcsodálhattuk - Pál mester munkáját! Itt a lõcsei fehér asszony székét is láttuk, amit a korabeli pap a bejárathoz rakatott át, mert a szépasszony mindig elkésett, s ezzel zavarta az egyházi személyiséget. De a lõcsei fehér asszony nem ezért végezte életét pallos alatt. Ahhoz kellett a hazaárulás minõsített esete is. De ez sokkal jobban megírásra került a híres regényben. A szégyenketrecbe nem tudtunk senkit sem delegálni, nem azért mintha nem lett volna egy két jelöltünk, hanem mert restaurálás miatt néhány hónapra eltûnt a fõtérrõl. Ezután Közép-Európa legnagyobb vára a Szepes vár következett, s az idõ kedvezett, épp szárazra váltott, így a várhoz felvezetõ rövid séta kellemesre sikerült. A lejövet után meglepetésként, mert még ma nem volt elégszer részünk benne újra szitálni kezdett az esõ, de mi akkor is elmentünk Szepesszombatra, bár ma hétfõ volt. Tényleg Szepescsütörtök is van, láttuk útközben, de Szepespéntek nincs, így a Szepességben a hét hat napos péntek híján. Na ebbe az összezavarodó matematikai mûveletbe, hogy a hét hogy lehet hat nem mennék tovább bele... Itt megnéztük a gyönyörû kis templomot, itt is énekeltünk egy dicséretet, keretes szerkezetbe foglalva a napot. S mivel délben már megnéztük a helyi hipermarketek egyikét Tesco formátumban, hogy legyen összehasonlításunk a poprádi Plázában fejeztük be a napot, meg néhányan a zsebpénzüket. A vacsora igazi szlovák eledel volt: káposzta, sertéshús és knédli, elõtte finom zöldséglevessel. Tartalmas nap volt, holnapra meg várjuk Koncz Zsuzsával ellentétben a jó idõt. Vagy nem õ volt, aki esõt akart a régi táncdalban?

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Pólya Sándor
2016.04.18
[101 db kép]


117. Határtalanul 2.nap

Kis technikai kavarás után végre internetkapcsolatba tudunk lépni az otthoniakkal. A szállás különben tökéletes. Bõséges és ízletes vacsora, holnap reggel svédasztalos reggeli, repetalehetõség, nagyon figyelmes recepció, képesek voltak az internetes rendszergazdát is berendelni vasárnap este, hogy nekünk legyen netünk! A szobák is pazarul felszereltek. A tegnapi szállásunkkal össze sem hasonlító a nívókülönbség a jelenlegi javára! De a lényeg: a mai nap. A reggeli kis szertorna (bõröndgurítás 4 x 100-as váltó) után Selmecbányán átsuhanva igazi kanyargós hegyi utakon jutottunk el egy ékszerdoboz városkába, Körmöcbányára. Csodálatos fõtér, középkort idézõ hangulat és ragyogó napsütés közepette sétáltunk az ódon utcácskákon, sok-sok lépcsõn keresztül megmásztuk a vártemplomhoz vezetõ uatat is. Megtudtuk, hogy a templom alatti pincerendszerben évszázadokkal ezelõtt õrízték Magyarország aranykészletét. Ma is itt mûködik Szlovákia pénzverdéje. Sajnos ma zárva volt, így nem tudtunk rátekinteni a nemzeti vagyonra... Suhantunk tovább Besztercebányára, ahol a fõtéren egy szuper fagyizót teszteltünk le. Átment a vizsgán, igen finom volt. Mármint a fagyi. És nem a fagyizó. Azt nem tudjuk milyen ízû... Körbesétáltuk a gyönyörû fõteret, megcsodáltuk a híres szárnyasoltárt, a Mátyás házat, s a paloták sorát. Aztán jött a rákészülõdés a mai túrára. Tátrafüredrõl indultunk neki a Tarajoskára vezetõ 300 méteres szintkülönbséget legyûrõ kaptatónak. Nem tûnik soknak, de aki kevesli, csinálja utánunk egy óra alatt. A Tarajoskánál lévõ 1300 méteres magasságnál lévõ menedékháztól már kényelmes séta vezetett a vízesésekhez. Persze a vízesés, azért vízesés, hogy megkóstoljuk. A vizet. Így is tettünk. Kellemesen hûsített a friss természetes víz. A nap sokadik közös fotója után elindultunk lefelé. Eközben a havas hegycsúcsok felett egyre csúnyábban néztek ránk a felhõk, de mire bemérgelték volna magukat, vissza is értünk a buszhoz. Így csak néhány csepp mutatta azt, hogy bizony itt az idõ bármikor rosszra fordulhat. Nem mellesleg kisebb hófoltokat találtunk útközben, tehát néhány hógolyó is röppályára állt. De hogy a képzavar teljes legyen, nem tudjuk, hogy kit, hogyan talál el... Az esõ miután nem bírt kibabrálni velünk el is állt, így a szállásra már száraz módon érkeztünk. Holnapra a meteorológia esõs idõt jósol, így városnézés üzemmódba állunk majd át, a túrás napot késõbbre csúsztatva. Szuper kis nap volt, a hangulatunk szuper.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Pólya Sándor
2016.04.17
[107 db kép]


118. Családi vasárnap és szeretetvendégség, 1.b

"Ó, mi boldog ember, ki csak az Úrnak él!
Az Õ kezét fogva semmitõl se fél.
Künn a nagyvilágban
bár dúlhat száz viszály,
Csupa napsugár a szív, hol Jézus a Király.
Csupa napsugár, csupa napsugár,
Csupa napsugár a szív, hol Jézus a Király."
- Zengték az elsõ osztályosok a családi vasárnap istentiszteletén. Az Istent magasztaló, dicsérõ gyermek énekeket vidám hangulatban, dramatizálva énekelték iskolánk legkisebbjei. Az elhangzó versek és imádságok témája a segítségnyújtás volt. Az igehirdetést követõen hagyományosan szeretetvendégséggel zárult a családi alkalom.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Tóthné Antonjuk Krisztina
2016.04.17
[66 db kép]


119. Határtalanul - 1.nap

A kora reggeli kelés után egész pontosan indultunk neki. Inárcsnál volt az elsõ pihenõ. Volt, aki ekkorra már túl volt egy újabb alváson. A M0-áson elkerülve Budapestet igen gyorsan a határra értünk, amit csak onnan vettük észre, hogy a feliratok többsége már nem magyar nyelvû volt. Kellemes tájak között haladva értünk Mikszáthfalvára, ahol a híres író gyermekkori házát látogattuk meg. Az udvaron korabeli játékokat próbálhattunk ki, majd egy nagyon érdekes és alapos ismertetõ után a ház elõtt lévõ szobornál elhelyeztük iskolánk koszorúját. Szentantal volt a következõ úticél. A gyönyörû napsütésben megcsodáltuk a kastély impozáns épületét, amely a naptár jegyében épült. Például 365 ablak, 12 kémény, 4 szárny...a többi számot tessék kitalálni... Buszra pattantunk, s irány Besztercebánya. S ha már bánya, legyen igazi. Egy izgalmas rövidfilm után sisakot, esõkabátot öltöttünk, lámpa a kézben, s 134 lépcsõn leereszkedtünk egy igazi tárnába. Megnézhettük milyen is egy bánya belülrõl, milyen körülmények között, milyen eszközökkel dolgoztak e nehéz munkát végzõ emberek. A látogatás végén megtudtuk milyen a bányahold. Mivel ez kissé korhatáros karikás história, így ezt majd otthon derítheti ki a kedves érdeklõdõ... Sétáltunk egy jót Selmecbánya hangulatos fõutcáján,a kihívásokat kedvelõk az újvárhoz is felcaplattak. A kissé kényelmesebbek a buszon pillantgattak utánunk... A szállás szép helyen van, de kis gyalogtúra vezetett a helyhez, de mivel az idõ is és a kedvünk is teljesen jó, így nem okozhatott galibát. Hamarosan jön az elsõ külhoni vacsora, ahová várjuk a versenyzõinket is. Holnap Besztercebánya, és a körmöci arany hazája Körmöcbánya vár bennünket...

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Pólya Sándor
2016.04.16
[89 db kép]


120. ORSZÁGOS DIÁK OLIMPIA TATA

2016. április 9-10-én került megrendezésre az Országos Diákolimpia Döntõje Tatán, amely egyben a válogató versenyek sorában az utolsó megmérettetés volt. Itt dõlt el, hogy kik képviselhetik Magyarországot, a nyáron Svédországban megrendezésre kerülõ Világbajnokságon.

Az elsõ nap az I.,.II.,III. korosztályos versenyzõké volt a fõszerep.
A szombati eredmények:

Egyéni:
Vass Mónika I. A korcsoport 7. hely
Vass Sándor I. B korcsoport 4. hely
Õze Csanád I. A korcsoport 1. hely
Õze Virág II. A korcsoport 7. hely
Podmaniczki Panna II. A korcsoport 2. hely

Formáció:
I. korcsoport: Nemes Nóra, Õze Csanád, Sebesy Gréti, Vass Mónika, Vass Sándor 1. hely
II. korcsoport: Csákó-Balogh Veronika, Rácz Luca, Õze Virág, Pataki Lili 3. hely

A második nap a IV., V., VI. valamint a válogatós versenyzõké volt a fõszerep.

A vasárnapi eredmények:
Varga Dorina III. A 1. hely
Varga Márk IV. A 1. hely
Varga Máté V. A 2. hely
Vass Vivien IV. A 2. hely

Összesen a 6 korcsoportban, az egyéni és csapat helyezéseket is nézve 4 arany, 3 ezüst és 1 bronzéremnek örülhettünk!

A válogató versenyek végeredménye hatalmas boldogság számunkra, hiszen 5 versenyzõnk is fõszerephez jut majd a Világbajnokság egyéni napján.

A válogató:
Vass Vivien 15+ nyílt szab. vál. gyakorlat
Varga Máté 15+ fiú összetett
Varga Márk 12-14 fiú összetett
Varga Dorina 12-14 összetett
Tarjányi Orsolya 15+ szab. vál. gyakorlat

Összetartó, egymásért szurkoló, egymás sikerének örülni tudó csapat a miénk, amiért nagyon büszkék vagyunk rájuk. Ezúton is gratulálunk mindenkinek! Köszönjük a támogatást és a szurkolást!

Szöveg:Miskolczi Erzsébet Ráczné
Fényképezte:Miskolczi Erzsébet Ráczné
2016.04.14
[131 db kép]


121. Modulhét: Mozgás

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Csó Jánosné
2016.04.06
[14 db kép]


122. Modulhét: Kemence

A modulhéten begyújtottuk a kemencénket, amiben szárazbablevest fõztünk csipetkével, és pizzát sütöttünk.

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Csó Jánosné
2016.04.06
[10 db kép]


123. Kötélugró Megyei Diákolimpia

2016. március 23 - án rendezték meg Mórahalmon a megyei kötélugró diákolimpiát, ahol a gyerekek büszkén képviselték iskolájukat és az alábbi szép eredményekkel tértek haza:

EGYÉNI VERSENYSZÁMOK: I. A korcsoport: Vass Mónika 1. hely, Õze Csanád 1. hely
I. B korcsoport: Nemes Nóra 4. helym Õze Csanád 1. hely
II. A korcsoport: Podmaniczki Panna 2. hely, Õze Virág 3. hely, Nyíri Sára 4. hely, Pataki Lili 6. hely, Csákó-Balogh Veronika 7. hely
II. B korcsoport: Rácz Luca 6. hely, Sebesy Gréti 7. hely, Nagyiván Jázmin 11. hely, III. A korcsoport: Varga Dorina 2. hely
IV. A korcsoport Vass Vivien 1. hely, Varga Márk 1. hely
V. A korcsoport: Varga Máté 1. hely

FORMÁCIÓ: I. korcsoport: Nemes Nóri, Õze Csanád, Sebesy Gréti, Vass Mónika, Vass Sándor 1. hely
II. korcsoport: Csákó-Balogh Veronika, Pataki Lili, Rácz Luca, Õze Virág 2. hely
Eredményeik alapján mindkét csapat és 9 egyéni versenyzõ vehet részt az országos diákolimpián április 9-én és 10-én Tatán, amely egyben a világbajnokság utolsó válogató versenye is.

Köszönjük az iskola vezetõségének és fenntartójának a lehetõséget a gyakorlásra és köszönjük a felkészítõknek: Tarjányi Orsolyának, Molnár
Gábonak és Valkayné Gombás Gabriellának.

Szöveg:Ráczné Miskolczi Erzsébet
Fényképezte:Ráczné Miskolczi Erzsébet
2016.04.06
[37 db kép]


124. Tudásvásár - 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.04.04
[122 db kép]


125. Éneklõ osztályok versenye - 2106


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.04.04
[30 db kép]


126. Zeneiskolások hangversenye - 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.04.04
[62 db kép]


127. Barlangtúra a budapesti Mátyás-barlangban

A szabadon választott modul keretében 22 bátor diákkal a budapesti Mátyás-barlangban tettünk egy felejthetetlen, élményekben gazdag barlangtúrát. A pesti megérkezésünk után villamos és autóbuszjáratok segítségével mentünk fel a Pálvölgyi cseppkõbarlanghoz, ahol átöltöztünk. Mindenki kapott egy overallt, sisakot és világítást. A sisakra szükség is volt, mert volt aki számolta a koppanásokat, s negyvenig jutott. Ennyi púp lett volna a végére, ha nincs sisak... A lámpa nélkül vakon kúszhattunk, mászhattunk volna, mert a Mátyás-barlangban nincs kiépített világítás. Megjegyzem sima,betonozott út is csak a barlang legelején vagy 10 méterig. Persze ott is már csak erõsen meggörnyedve lehetett haladni, hisz egykor a barlang ezen eleje óvóhelyként funkcionált. A vakmászást és a totál sötétet is kipróbálhattuk, de leginkább a szûk, helyenként préselõs szakaszok voltak erõt próbálóak. De mindenki, mindenhol átfért. A létrához visszaérve kellõen koszosan, meggyötört térddel, kissé fájós vállal, de a sok kihívástól felfrissülve vettük tudomásul, hogy a három óra pillanatoknak tûnt csak. Az overallok és a cipõk is õrizték a barlangban talált csúszós, agyagos szakaszok emlékét, s bár odabent mindössze 10-12 fok volt, fura módon senki sem fázott. A túra után a Belsõ-Mongólia összes porkészletét bõven meghaladó porfelleget kibocsátó átöltözés után újra buszozás, villamos, majd a kis földalatti következett. Elnyargaltunk Vajdahunyad várához, kicsit szétnéztünk, majd irány a Nyugati pályaudvar. Ez a változatosságképpen trolibusszal abszolválva. Na jó, a Nyugati melletti bevásárlóközpontot is megnéztük. Szigorúan kulturális alapon. Már mint, ha a kaja annak számít... Aztán vasút hazafelé. Még az ellenõrrel is egyeztettünk, de mindent megoldottunk, szóval kellemesen elfáradva, de élményekkel bõségesen teli rakott, kajailag meg elég rendesen kiürült hátizsákkal keveredtünk fél kilenc körül haza. Köszönet mindenkinek, szuper csapat voltunk így együtt!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2016.04.01
[53 db kép]


128. Modultúra a Mátrába

A modulhét keretében az Északi középhegységben túráztunk. Mátrakeresztesrõl Ágasvárra küzdöttük fel magunkat. A csúcsról visszatérve a turistaház vendéglõjében fogyasztottuk el kitûnõ ebédünket, majd tovább folytattuk utunkat Tar községbe.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.03.31
[71 db kép]


129. Béres Ferenc Zsoltár- és Népdaléneklõ Verseny

A Béres Ferenc Zsoltár- és Népdaléneklõ Versenyen idén 38 iskola közel 200 versenyzõje vett részt 8 korcsoportban. Iskolánkat 5 énekes képviselte. Nagy Csillag Róza (3.a) ezüst, Molnár Róza (4.b) ezüst, Kálló Péter és Harkai Dávid (4.a) csoportos bronz, Tonomár Nina (5.b) ezüst és Várdai Janka (6.b) bronzminõsítést szerzett. Gratulálunk! Felkészítõk: Farkas Márta és Nyíri Dánielné


2016.03.29
[21 db kép]


130. Úszó Diákolimpia Országos Döntõ 2016

A Miskolcon megrendezett versenyen iskolánk tanulói a következõ eredményeket érték el: Orbán Réka 100m gyorsúszás 5. hely, 4x50m leány gyorsváltó /Simon Anna, Mácsai Eszter, Bácskai Laura, Vincze Dóra/ 8. hely és Baranyai Dániel 50m gyorsúszás 15. hely. Gratulálunk a szép eredményekhez.

Szöveg:Pólya S.
2016.03.27
[7 db kép]


131. Kiss Bálint Emléktúra 2016

Immár harmadik alkalommal teljesítettük, iskolánk névadójára emlékezve, a KISS BÁLINT EMLÉKTÚRÁT. Vidám hangulatban 40-en gyalogoltuk végig a csongrádi vasútállomástól az iskolánkig tartó mintegy 15 kilométeres távolságot.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.03.24
[32 db kép]


132. Kiss Bálint sírjának megkoszorúzása

Március 23-án szomorkás idõjárásban került sor Kiss Bálint tudós lelkipásztor sírjának megkoszorúzására. Az iskola 1993 óta viseli az egykori református esperes nevét, aki nagyon sokat tett hosszú munkásságának évtizedei alatt Szentes városáért és annak lakóiért. Lelkipásztori munkáján túl iskolát alapított, templomot építetett, tankönyveket írt, gazdálkodási ismeretekre tanította az embereket, meghonosította a cserépfedést a házak tetõzeténél, vasekét tervezett. Egyháztörténeti munkái máig elismert forrásanyagok. A Magyar Tudományos Akadémia levelezõtagjainak sorába emelte. A vésztõi testvériskola képviselõi is lerótták kegyeletüket a sírnál. Az ottani református iskola is Kis Bálint nevét viseli, hiszen egykoron Vésztõn született a neves egyházi személyiség. A sírnál Fehér Csaba lelkipásztor tartott áhítatot, majd a diákok ünnepi mûsora után került sor a koszorúk elhelyezésére.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
2016.03.23
[12 db kép]


133. Idegen nyelvi nap - 2016


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.03.22
[67 db kép]


134. Családi vasárnap - 6.b

Virágvasárnappal megkezdõdik a nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Református Egyház. Ez alkalomból a 6.b osztály szolgált mûsorral az istentiszteleten.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Panyik-Tóth János
2016.03.21
[11 db kép]


135. Március 15-re emlékeztünk


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.03.13
[100 db kép]


136. MUB - 2016

X. alkalommal rendezte meg iskolánk a Multimédiás Bibliaismereti és Prezentációs Versenyt. Iskolánk tanulói az alábbi eredményt érték el:
3-4. osztály: Kiss Levente és Bartha Levente - 2. helyezés.
5-6. osztály: Jancsovics Dóra és Nyíri Boglárka - 2. helyezés.
7-8. osztály: Grund Félix és Nagy Zoltán - 1. helyezés.

A versenyhez idén is kapcsolódott szakmai elõadás: Dr. Uzsalyné Pécsi Rita: Miért nem mûködik a "Százszor megmondtam!"?

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Négyesi Judit, Niethammer Zoltán
2016.03.11
[95 db kép]


137. Zrínyi Ilona Matematika Verseny megyei fordulója

2016. március 4-én tartották Szegeden a Zrínyi Ilona Matematika Verseny megyei fordulójának eredményhirdetését. Iskolánkból 3 diákot és 1 pedagógust hívtak meg a rendezvényre. Eredményeink: Balogh Vanda 3.b - 11. hely (felkészítõ: Garai-Szabó Julianna) Szalaji Gábor 5.b - 1. hely (felkészítõ: Baráthné Stefancsik Katalin) Papp Viktória 7.a - 5. hely (felkészítõ: Horvát József) Gabi kivívta magának a jogot, hogy megyénket és iskolánkat képviselje a március végén megrendezésre kerülõ 3 napos országos döntõn. Baráthné Stefancsik Katalin eredményes felkészítõ munkájáért szintén díjazásban részesült. Eredményeikhez gratulálunk!


2016.03.07
[12 db kép]


138. Túra a Dunakanyarba

Túránk során a Zebegény - Hegyes-tetõ - Nagymaros útvonalat jártuk végig.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.02.28
[65 db kép]


139. Családi vasárnap és szeretvendégség - 4.a


Fényképezte:Nyíri D.
2016.02.28
[15 db kép]


140. XXVI. Országos Torna Forray Meghívásos Tornaversenyen

Február 13-án iskolánkat 3 csapat képviselte a XXVI. Országos Torna Forray Meghívásos Tornaversenyen. Összesen 61 csapat mérte össze tudását a különbözõ szereken.
Eredményeink:
I. korcsoport, leány: 12. hely - Csapattagok: Bottyán Boglárka, Lakos Sára, Kozák Mira, Jegyes-Molnár Milla, Gyevi-Szabó Eliza, Rehák Napsugár
II. korcsoport, leány: 9. hely - Csapattagok: Lakos Sára, Bottyán Boglárka, Õze Virág, Bajczár Anasztázia
IV. korcsoport, fiú: 2. hely - Csapattagok: Horváth-Varga Péter; Táborosi Benjamin, Györgyi Attila, Jenei Norman
Köszönöm a szülõknek a segítséget.
Felkészítõ: Baráthné Stefancsik Katalin
Videó itt tölthetõ le. Készítette: Lakos Sándor


2016.02.18
[21 db kép]


141. Szép Magyar Beszéd verseny

Újra megmérettették magukat az iskolásaink. A Kazinczy Ferencrõl elnevezett verseny területi fordulóját a nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskola bonyolította 2016. február 9-én. Az iskolánkat méltóan képviselték az alábbi szép beszédû tanulók: Béni Zsófia, Benkõ Bence, Vigh Doris az 5-6. osztályosok mezõnyében, míg Cseh Georgina, Fenyvesi Szilveszter és Orosz Réka a 7-8. évfolyamon olvasta a szabadon választott és a kötelezõ szöveget.

Felkészítõik: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella, Vanó Éva és Tomcsányiné Lucz Szilvia tanárnõk.


2016.02.16
[4 db kép]


142. Megyei Úszó Diákolimpia 2016

Ebben az évben is Hódmezõvásárhelyen rendezték meg a Diákolimpia megyei úszóversenyét, amelyen iskolánk csapata igen szépen szerepelt. A következõ érmes helyezéseket értük el: Baranyai Dániel 50m gyors 1. hely, 50m mell 3. hely, Simon Anna 50m gyors 2. hely, Orbán Réka 100m gyors 1. hely, 100 hát 2. hely, 4x50m gyorsváltó 1. hely /Mácsai Eszter, Bácskai Laura, Vincze Dóra, Simon Anna/

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2016.02.15
[29 db kép]


143. Farsang 2016 (felsõs)


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.02.06
[297 db kép]


144. Farsang - 2016 (alsós)


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.02.04
[304 db kép]


145. Családi vasárnap

A családi vasárnapon az iskolai gyerekkar szolgált énekekkel és harangjátékkal Farkas Márta tanárnõ vezetésével. Az istentiszteletet követõen hagyományosan szeretetvendégségre került sor.

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Nyíri Dániel
2016.02.03
[10 db kép]


146. A diakóniai szolgálat napja

"Hirdesd az igét a szeretet nyelvén!" Ez a mottója a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Csongrádi Református Egyházmegye rendezvényének. A Diakóniai szolgálat napjának a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség és a Kiss Bálint Református Általános Iskola adott otthont. Az alkalmon a megyében zajló diakóniai munkát ismerhették meg a résztvevõk.
Program:
Áhítat - Juhász András esperes
A szeretetszolgálat, mint a gyülekezeti élet gyümölcse - Dr. Fekete Károly püspök
A Csongrádi Egyházmegye diakóniai szolgálata - Hegedûs Edit
Mitõl református egy idõsek otthona? - Horváth Imre
Önkéntesség szolgálata - Gilicze Andrásné
Szeretetszolgálat az iskolában - Nagypál Julianna
Úrvacsorás istentisztelet a Református Nagytemplomban

A szeretetszolgálat nem lehet kampányszerû - Fekete Károly püspök elõadása
Meglátni Jézust a rászorulóban - Fekete Károly református püspök igehirdetése
(Az Európa Rádió felvételei)

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Szécsi Gyula, Nyíri Dániel
2016.02.03
[43 db kép]


147. Túra Lillafüredre

Túránk során bekukkantottunk a Kecskelyuk- és Szeleta-barlangba. Gyönyörködtünk a megfagyott Szinva-vízesésben…

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Bozó Róbert és Pólya Sándor
2016.01.31
[61 db kép]


148. Félévkezdõ csendes nap

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepséget követõen félévkezdõ csendes nappal hangolódhattak lelkileg is a második félévre iskolánk diákjai. Fehér Csaba lelkipásztor áhítattal szolgált, a Zsoltárok 23 zenekar vezetésével dicsõítõ énekeket énekeltünk. Minden osztály korosztályának megfelelõen bibliaismereti rejtvényeket oldhatott meg.

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.01.28
[98 db kép]


149. SzeVASZ elõadás

Január 22-i csendes nap alkalmából iskolánk meghívására ellátogatott hozzánk a Szentes Város Amatõr Színkör ( SzeVASZ) társulata. Nem érkezett üres kézzel a lelkes kis csapat, mert magukkal hozták Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot címû mesedarabját. Két elõadást is tartottak egymás után, így elõször az alsó tagozatosok, majd pedig a felsõsök ismerhették meg a szürke és fehér egércsalád történetét. A visszajelzések azt mutatják, hogy mindenki nagyon jót szórakozott, és jól érezte magát.

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2016.01.26
[51 db kép]


150. Városi Úszó Diákolimpia 2016

Éremszerzõink: Baranyai Dániel 2 arany, Simon Alma 2 arany, Horváth Zsófi 1 arany, Horváth Luca 2 bronz, Kanfi-Horváth Levente 1 arany és 1 ezüst, váltó ezüst / Kanfi-Horváth Levente, Papp Pongrác, Melkunh Máté, Rónyai Csanád/, Simon Anna 1 arany, Mácsai Eszter 1 ezüst, 1 bronz, Pintér Sára 1 bronz, Vincze Dóra 1 bronz, váltó arany / Mácsai Eszter, Simon Anna, Vincze Dóra, Bácskai Laura/, Sebõk Csanád 2 arany, Garai Máté Gábor 1 ezüst, Kovács Dávid 1 ezüst. A verseny részletes jegyzokönyve ITT olvasható.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Székely Tóth Ágnes és Pólya Sándor
2016.01.25
[33 db kép]


151. X. Jubileumi Jótékonysági Est


Fényképezte:Ifj. Cseh Lajos, Nyíri Dániel
2016.01.24
[213 db kép]


152. Szépíró Verseny

Január 7-én, az idén már 5. alkalommal rendeztük meg az Országos Szépíró Verseny iskolai fordulóját. 22 bátor jelentkezõ mérte össze szépíró tudását. Voltak, akik most vettek részt elõször ilyen versenyben, és akadtak többen is, akik már rutinosan kezdtek hozzá a kapott szövegek másolásához. Nem volt könnyû a zsûri, Karikó-Tóthné Puskás Gabriella dolga, mert sok szép és még szebb munka született a kitartó figyelemnek köszönhetõen. Végül négy korcsoportból, a nyolc legszebben író versenyzõ vehette át az elismerõ okleveleket. Õk képviselhetik majd iskolánkat február végén a Dorozsmán megrendezésre kerülõ megyei versenyen. Senki sem ment haza üres kézzel, mert az apró kis ajándékok mellett annak az örömét is haza vihették magukkal mindannyian, hogy ezt is megcsinálták, és bátran helytálltak. Köszönet Vanó Éva tanárnõnek a szervezésben nyújtott segítségéért. Továbbjutók: 1. korcsoport: Dancsó Orsolya 2.a. és Mikecz Attila 2.b. 2. korcsoport: Csányi Réka 3.a. és Szebegyinszki Márton 4.a. 3. korcsoport: Gránicz László 5.a. és Csákó Zoltán 5.b. 4. korcsoport: Karai Viktória 7.a. és Sarusi-Kis Milán 7.a.

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Csó Jánosné
2016.01.13
[12 db kép]


153. Városi futsal labdarúgó diákolimpia

A 7-8. osztályos diákok mérhették össze erejüket a megyei továbbjutásért a futsal labdarúgó bajnokságon körmérkõzést játszva. Iskolánk csapata elsõ mérkõzését a Klauzál Gábor Általános Iskolával játszotta, melyet végül szoros küzdelemmel a Klauzál nyert 2:1-re. Kis pihenõ után a Koszta József Ált. iskolával játszottunk, akik ellen nyertünk 2:1-re. A Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola ellen 9:1-re gyõztünk A Fábiáni Iskola ellen 6:1-re nyertünk. A futsal bajnokságon így az elõkelõ II. helyen végeztünk! Gratulálunk!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2016.01.11
[7 db kép]


 

NAPTÁR

április 2018
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Események

Nincs esemény

Időkép kamera


Írjon nekünk

Rendszergazda:
Niethammer Zoltán
niethammer@freemail.hu

vagy


Digitális gyerekvilág

Fájlszerver

Belépés az iskolai fájlszerverre:

Belső hálózaton
(10Mbps)

Médiatár

Interneten
(1Mbps)

Cselekvő hitzefir

ez

misi

alap


rakjuk

káté